Hlavní obsah

Zastupitelka Ryšlinková podala kvůli opencard trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková (nezávislá) v pondělí podala kvůli kauze opencard trestní oznámení na neznámého pachatele. Oznámení podala na policii i státním zastupitelství. Podrobnosti chce zveřejnit na úterní tiskové konferenci.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jak řekla ve čtvrtek na zasedání zastupitelstva, mohl podle ní být mimo jiné porušen zákon o zadávání veřejných zakázek nebo zákon o hospodaření s veřejnými prostředky.

K vyvození trestní odpovědnosti vyzývala už předtím její kolegyně a bývalá náměstkyně primátora Markéta Reedová. Trestní oznámení ale dosud nikdo nepodal.

"Domnívám se, že audit pojmenoval mnoho věcí, o nichž tady všichni spekulujeme, ale nikdy nemáme tolik informací, abychom mohli něco udělat," řekla ve čtvrtek Ryšlinková. Podle ní mohou být problémy se zadáváním zakázek i u jiných městských projektů. "Jen orgány činné v trestním řízení jsou schopny dobrat se dalších informací a říci nám, zda k nějakému trestnému činu došlo nebo ne," konstatovala zastupitelka.

Projekt opencard podle auditu stál už 888 miliónů korun, příjmy byly ale nulové. Náklady podle prověrky neodpovídají stavu, ve kterém se projekt nachází.

Další audit se zpozdil

Magistrát si poté na žádost primátora Pavla Béma (ODS) nechal vypracovat další audit, který by měl potvrdit nebo vyvrátit výsledky předchozího auditu. Hotov měl být do minulého úterý, vedení města ale dostalo pouze jeho první verzi. Auditoři si totiž údajně vyžádali další informace. Bém slíbil, že se k výsledkům vyjádří po úterní radě.

O kauze opencard bude v úterý jednat městská rada. Náměstek primátora Rudolf Blažek (ODS) měl na jejím jednání minulý týden předložit návrhy případných personálních a organizačních změn, bod byl ale nakonec přeložen na zítřek.

Kdo nakonec za chyby v projektu ponese odpovědnost, není jasné. Zatímco podle Béma politická vina za něj padá na Blažka jako "ministra informatiky" a věcná odpovědnost na vedení odboru informatiky, podle Blažka by odpovědnost měla být hledána především při vzniku projektu v roce 2006. V té době on ještě opencard na starosti neměl, i v čele odboru informatiky bylo jiné vedení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám