Hlavní obsah

V ČR naměřili -26,5 °C, silnice ochromí sněhové jazyky a ledovka

Právo, Novinky, jky,ch, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Horské Kvildě na rozhraní jižních a západních Čech klesla teplota v neděli ráno na mínus 26,5 stupně Celsia, což je ještě více než v sobotu. Extrémní zima nesužuje jen jihočeský region. Meteorologové varují motoristy před tvorbou ledovky, sněhových jazyků a závějí na většině území Česka. Nebezpečí hrozí podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v pondělí a v úterý.

Článek

Během noci na pondělí začne od vyšších poloh zesilovat jižní až jihozápadní vítr, a tak se v noci na pondělí, v pondělí a v úterý budou místy, zejména od vyšších poloh, tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje, varoval ČHMÚ. Varování před sněhovými jazyky platí od noci z neděle na pondělí do úterního rána.

V úterý a ve středu pak mají přijít do České republiky srážky deště se sněhem a mrznoucí. Na četných místech se bude tvořit ledovka. Zejména v Královéhradeckém, Zlínském, Pardubickém, Olomouckém a Moravskoslezském kraji hrozí od úterý vysoký stupeň nebezpečí tvorby ledovky, uvádí ČHMÚ.

Meteorologové doporučují zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy. Na horách je pak vhodné sledovat informace Horské služby a dodržovat jejich pokyny.

Vzhledem k ledovce, která má přijít počátkem pracovního týdne doporučují omezit vycházení ven a v případě pohybu venku chodit velmi opatrně. Staří lidé by vycházet ven neměli vůbec.

Extrémně nízké teploty pokračovaly

V Horské Kvildě na rozhraní jižních a západních Čech klesla teplota v neděli ráno na minus 26,5 stupně Celsia. V ostatních místech jihočeského regionu se teploty, jak Právu řekl Jaroslav Hintermüller z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu, pohybovaly v rozmezí mezi 15 a 19 stupni pod nulou.

"Jde sice o extremnější teploty, ale do teplotního rekordu ještě několik stupňů chybělo. V roce 1927 se na jihu Čech 20 prosince naměřilo mínus 23,6 stupňů Celsia,“ konstatoval Hintermüller.

Rekordní i Liberec

V Liberci v Jizerských horách padly v sobotu i v neděli teplotní rekordy.

„V Liberci jsme v neděli naměřili minus 17,4 stupně Celsia. Byl tak překonán rekord z roku 1940, kdy bylo o jeden stupeň tepleji,“ řekla meteoroložka Milada Šandová. Přesně 69 let starý teplotní rekord padl v Liberci již v sobotu, když tam teploměry ukázaly minus 19,5 stupně. Podle informací meteorologů v neděli panovaly extrémně nízké teploty také například na Jizerce, kde bylo minus 21,1 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám