Hlavní obsah

Mrazivá sobota přilákala do hor stovky lyžařů

Právo, Jindra Pašková, Vladimír Vácha

Stovky lyžařů si v sobotu vyjely zalyžovat do hor na západě Čech. V provozu je většina lyžařských středisek na Šumavě i v Krušných Horách. Některé spustily lanovky a vleky už v průběhu týdne, další až o víkendu.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Lyžování v šumavském areálu Špičák si v sobotu užilo na 600 lidí.

Článek

Už od čtvrtka se jezdí v největším lyžařském areálu Plzeňského kraje Špičák, kdy provozovatelé spustili sedačkovou lanovku. Na víkend pak připravili sjezdovku č. 2, pětku Lubák a částečně jedničku. Na svazích je minimálně půl metru přírodního a technického sněhu.

„V sobotu si přijelo zalyžovat 600 lidí,“ informoval za provozovatele, společnost Sport Service, Vladimír Kasík. „Na začátek sezóny je to příjemné číslo,“ dodal.

Jezdilo se plynule, bez front a čekání. Chvilkami vykouklo sluníčko, častěji jej ale střídaly sypající se sněhové vločky a mráz až minus 12 stupňů Celsia. Rozjela se lanovka na Pancíř, vleky Nad Nádražím, jezdí se na Weissově louce a dalších svazích. Sezónu zahájil areál v Kašperských Horách. Šumava se otevřela hlavně sjezdovému lyžování, bílé stopy si běžkaři musí zatím vyšlapat sami.

Někde se zasněžuje

Pěkné lyžování nabízí Krušné Hory, na Klínovci, Bublavě a dalších místech.

Na Klínovci si lyžaři užívali na sjezdovce Dámská a Pařezovka. „Máme jen částečný provoz, zasněžujeme. Jezdí se na mimosezónní ceny a děti do 150 cm zdarma,“ informoval Martin Píša z areálu. V sobotním mrazu až minus 17 st. C si přijelo zalyžovat na 500 lidí. V neděli se na Klínovci otevře vlek B a poté postupně i další vleky.

Helmy dětem

Helmy pro děti ale i ochranné bederní pásy rozdával při rozjezdu letošní lyžařské sezóny v sobotu v poledne v lipenském Skiareálu jihočeský hejtman Jiří Zimola. Kraj tak společně jihočeskými lyžařskými středisky a občanským sdružením Jihočeský patriot spustil projekt na podporu zimní turistiky.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Děti by měly jezdit zásadně s přilbami.

FOTO: Vladimír Vácha, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám