Hlavní obsah

Sobotka: ať vláda měří stejným metrem i ODS

Právo, Jan Rovenský

Revidovat dodatky ve smlouvě s firmou Kapsch, omezit zahraniční cesty vlády, parlamentu a prezidenta a připravit novelu zákona o zadávání veřejných zakázek jsou podle prvního místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky způsoby, jimiž by kabinet mohl v roce 2010 snížit deficit státního rozpočtu. Podle něj by se měla vláda zaměřit i na návrhy ODS, které snižují příjmy. Řekl to v rozhovoru pro Právo.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka

Článek

ČSSD se chce v rámci úspor například zaměřit na odměny manažerů firem se státní účastí, bojovat proti kartelům či provést personální audity na ministerstvech. Dnes jste s ekonomickými experty soc. dem. jednali o dalších návrzích. Jakých?

Navrhujeme, aby vláda provedla revizi dodatku s firmou Kapsch, které byly uzavřeny po roce 2007 na ministerstvu dopravy, například v rámci výdajů týkajících se tzv. telematiky. Jde o obrovské částky – jedna informační tabule na dálnici stojí 30 miliónů korun a v příštím roce se jich má pořídit za miliardu. Vzhledem k tomu, že ještě všechny peníze nebyly vyplaceny, tak by se vláda měla podívat na to, zda tyto dodatky uzavírané bez jakýchkoli výběrových řízení, byly pro stát výhodné.

Co dále ČSSD navrhuje?

Měly by se omezit zahraniční cesty Sněmovny, Senátu i ministrů, s výjimkou ekonomické diplomacie, která by podporovala export firem z ČR. Řada členů vlády začala cestovat mimo EU v době, kdy je třeba šetřit. Týká se to i prezidenta – i on by měl v příštím roce zvážit, jaké cesty jsou naprosto nezbytné.

Dále by vláda dále měla předložit novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, a do jeho přijetí by neměl kabinet realizovat vládní nákupy na tzv. výjimky – v oblasti ekologických zakázek či u ministerstva obrany. Novela by měla snížit limit pro vyhlašování otevřených výběrových řízení, zavést povinnost veškeré fáze procesu zveřejňovat na internetu, a to včetně smluvní dokumentace.

Proč návrh nepředloží ČSSD?

Od toho je tady vláda, má stovky placených úředníků. Novelu může vypracovat během ledna a soc. dem. je připravena ji projednat ve zrychleném řízení.

Kabinet by měl usilovat o zrušení velké ekologické zakázky, nezvyšovat angažmá v zahraničních misích a chceme kabinet vyzvat, aby stáhl návrh zákona o církevních restitucích. Teď na to není rozpočtová situace.

Církev ale říkala, že v době krize na to tlačit nebude.

Církev každý měsíc říká něco jiného. Vláda by měla návrh stáhnout, aby bylo jasné, že se nebude realizovat. A co se týče návrhu daňové progrese, bylo by dobře urychlit její přijetí. Ve Sněmovně náš návrh leží, může být schválen na jaře, aby progrese platila od 1. ledna 2011.

Jestliže pan ministr Janota říká, že je třeba vrátit se k daňové progresi, tak proč to neudělá? Konečně bychom chtěli požádat premiéra Fischera a ministra Janotu, aby věnovali pozornost návrhům senátorů za ODS. Například zrušení koncesionářských poplatků, jemuž jsme zatím zabránili, by stálo osm miliard a návrh na snížení spotřební daně z piva, jenž prosadil senátor Kubera – to je příjem minus jedna miliarda.

Nevšiml jsem si, že by proti tomu pan Janota protestoval, což je zvláštní, protože to má zhruba stejný dopad jako peněžitá pomoc v mateřství. Premiér by měl měřit stejným metrem všem a jestliže se mu nelíbí některé nápady ČSSD, tak by měl hovořit o návrzích ODS, které také v příštím roce mají vliv na rozpočet.

Přiznal jste vinu ČSSD na stavu veřejných financí. Už vám za to spolustraníci či předseda vynadali?

Nesetkal jsem se s žádnou negativní reakcí. Nesli jsme vládní odpovědnost osm let, to není tak málo. Dokázal bych si představit, že kdybychom nepodlehli tlaku tehdejších koaličních partnerů na snižování daní, tak jsme měli mnohem lepší výsledky hospodaření v posledních čtyřech letech. Snažili jsme se deficit snižovat, přispěli jsme k tomu určitou mírou, jestliže jsme však vládli osm let, tak neseme odpovědnost za stávající stav. A to těžko může někdo popírat.

Reklama

Výběr článků

Načítám