Hlavní obsah

Ministerstvo financí chce zdanit poker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci připravovaného loterijního zákona chce ministerstvo financí dostat veškeré karetní hry na seznam hazardu. Zdanění pokeru, který zažívá velký boom, by představoval příjem nemalých částek do státní kasy a podle náměstka ministra financí Tomáše Zídka by měl mít stát nad miliónovým kolotočem kontrolu.

Foto: Steve Marcus, Reuters

Peter Eastgate je nejmladším vítězem WSOP v historii

Článek

O záměru zaregistrovat poker, který si v Česku získává stále větší oblibu, mezi hazardní hry informovalo páteční vydání Hospodářských novin.

"Určitě chceme, aby poker a další karetní hry patřily do kasin. Ve chvíli kdy se hraje o peníze, má mít nad tím stát kontrolu a má mít i peníze z výher," sdělil Zídek listu.

Pokerové kluby, v nichž se hraje často až o miliónové výhry, jsou u ministerstva financí registrovány jako občanská sdružení. V současnosti jich ministerstvo financí registruje 135. Odborníci odhadují, že v tuzemských klubech se protočí ročně až miliarda korun, z čehož 90 procent se vrací hráčům ve výhrách. Že se karetní hry v Česku nedaní, vadí nejen rezortu financí, ale i konkurenci.

Je poker sport?

"V posledních měsících jsme zaznamenali velký boom pokeru a to nás znepokojuje. Turnaje mají profesionální rysy a hraje se o velké peníze, často o milióny korun. Organizátoři se přitom pořád tváří jako neziskové organizace, což je absurdní, protože jde o čistokrevnou hazardní hru. Kdo platí daně? Kdo platí odvody? Nikdo," řekl HN Marek Herman z Asociace provozovatelů kurzových sázek.

Kluby se ale brání, že poker není hazard, nýbrž sport. Výsledek v partii pokeru je třeba ovlivnit svými rozhodnutími a narozdíl třeba od rulety nelze prostě jen vsadit před hrou, odejít od stolu, a přesto vyhrát, tvrdí příznivci pokeru.

Současné znění zákona o loteriích uvádí, že „v pokeru je přítomný vklad (sázka), jehož návratnost se účastníkovi nezaručuje a o výhře nebo prohře rozhoduje náhoda nebo předem neznámá okolnost.“

"Je pravda, že platí argument, že svou roli hraje i šikovnost, ale to je u kurzovek také,“ argumentuje Zídek. Současnou definici hodlá podle HN ministerstvo změnit. 

Anketa

Souhlasíte se zařazením pokeru mezi hazardní hry?
Ne, poker není otázka náhodné výhry
50 %
Ano, státu na něm utíkají velké peníze
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20034 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám