Hlavní obsah

Klaus vetoval zákon o fondu rozvoje bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý vrátil Sněmovně novelu, podle níž má Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) dostávat peníze ze státního rozpočtu podle schváleného objemu nevratných dotací.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus

Článek

Novelu před dvěma týdny prosadila Poslanecká sněmovna proti vůli Senátu, který navrhoval, aby se dotace odvíjely podle objemu uzavřených smluv.

Prezident své veto předem avizoval coby  "vsuvku" na závěr svého projevu na Akademii věd ČR, kde promlouval o problematice financování vědy v době propadu státního rozpočtu. Během dne pak vydal oficiální prohlášení.

"Ta myšlenka je stejná: Vytknout další, již padesátou věc před závorku, a říct, že bez ohledu na to, co se bude dít s naší ekonomikou, bude automatický každoroční nárůst prostředků do SFRB," zkritizoval normu prezident ve svém na sněmu Akademie věd. "Jsou tady média, tak říkám, že nepodepíšu," dodal. K přehlasování hlavy státu bude nyní potřeba nejméně 101 hlasů.  

"Jde o novelu zákona, která od roku 2011 zakládá automatický nárok Státního fondu rozvoje bydlení na dotace ze státního rozpočtu. Jde o nepřijatelné zavedení další nárokové položky do výdajů státního rozpočtu, která není odůvodnitelná systémově ani ekonomicky," upřesnil ve svém odpoledním prohlášení Klaus.

Je to pro fond velmi nepříjemné, protože to znamená v krátkém časovém horizontu ohrožení jeho samotné existence.
Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška

Mimo jiné se mu nelíbí argumentace, že se jedná o protikrizové opatření. "Zákon však vstoupí v účinnost až od roku 2011, kdy lze oprávněně předpokládat, že hlavní prioritou naší hospodářské politiky nebude fiskální stimulace ekonomiky," vysvětlil.  

Fond nemá ze zákona zajištěné peníze pro své fungování. Příjmem SFRB se staly příležitostné převody peněz z bývalého Fondu národního majetku v celkovém objemu 33 miliard korun. Poslední z těchto převodů se přitom uskutečnil v roce 2005. Nyní podle předkladatelů zůstanou fondu jen pohledávky v objemu asi sedmi miliard a rezerva osm miliard korun.

Na přehlasování prezidentského veta potřebují poslanci opět 101 hlasů a ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška věří, že se najdou. "Je to pro fond velmi nepříjemné, protože to znamená v krátkém časovém horizontu ohrožení jeho samotné existence," řekl ministr. Posledním rokem, na který má fond zabezpečené peníze, je 2010.

Novelu ve Sněmovně předložili občanští demokraté Zdeňka Horníková a Petr Bratský spolu se sociálním demokratem Miroslavem Váňou. Horníková upozornila, že opatření navrhl NERV a bude se jej snažit prosadit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám