Hlavní obsah

Chřipka ustupuje, přibývá vážných případů

Právo, Václav Pergl

V končícím týdnu onemocnělo v Česku chřipkou nebo respiračními nemocemi 1696 lidí na 100 000 obyvatel, což je o sedm procent méně než v uplynulém týdnu. Zdá se tedy, že chřipková epidemie dál ustupuje.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Sice je menší počet nemocných, ale závažnější je, že přibývají komplikace, zejména jde o zápaly plic,“ řekl Právu v pátek hlavní hygienik republiky Michael Vít. Podle něho je více závažných případů zejména u lidí mezi 30. a 50. rokem věku, kteří jsou hospitalizováni.

„Po celé republice je těchto případů tolik, že nemocnice začínají být plné. A to je velmi varující,“ dodal. Podle jeho slov jde většinou o pacienty, kteří mají nějaké chronické onemocnění a chřipka jim toto původní onemocnění podstatně zhorší.

„Apelujeme na ty, kdo mají chronické onemocnění, aby se dali co nejdříve očkovat proti prasečí chřipce, protože pak bude průběh onemocnění mírnější,“ řekl Vít.

Podle posledních statistických čísel je v ČR 34 úmrtí na prasečí chřipku, ale nevyloučil, že je jich už více, a to proto, že další úmrtí se přezkoumávají.

Epidemie chřipky je nyní pouze v Moravskoslezském kraji, kde je 2010 nemocných na 100 000 obyvatel. Ale i v tomto kraji je 14procentní pokles nemocnosti. Těsně pod hranicí epidemie jsou Jihočeský, Jihomoravský a Královehradecký kraj.

Očkování dětí

Vít oznámil, že už začíná i očkování 66 000 dětí, většinou chronicky nemocných, proti prasečí chřipce. Neočkují pediatři, ale děti dostanou vakcínu ve 34 vakcinačních centrech, která jsou většinou ve velkých nemocnicích. Rodiče chronicky nemocných dětí se musejí sami přihlásit pediatrovi, ale někteří dětští lékaři je k očkování přímo vybízejí.

Stát také uvažuje o tom, že bude očkovat proti prasečí chřipce i děti od šesti měsíců věku. Toto rozhodnutí ale ještě nepadlo.

Vít očekává, že do vánočních prázdnin by mohlo dojít ještě k mírnému poklesu nemocnosti, ale po vánočních prázdninách, až se děti vrátí zpátky do škol, zřejmě vypukne další vlna chřipek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám