Hlavní obsah

Nad Českem poletuje sníh a výrazně se ochladilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko se v sobotu ráno probudilo již do zimního počasí. Po relativně teplých měsících spadly teploty dva týdny před Vánocemi k nule. Na mnohých místech země již sněží a mrzne. Silnice jsou zatím převážně sjízdné, hrozí jen námraza.

Článek

V Praze je mírně nad nulou, silnice jsou zcela sjízdné, mohou však místy namrzat. Před devátou hodinou ranní začalo v metropoli sněžit. Sníh se však okamžitě rozpouští.

Řidiči v Moravskoslezském kraji musejí počítat se sněhovými přeháňkami na Ostravsku a Karvinsku. Podle silničářů jsou ale všechny vozovky v kraji sjízdné bez omezení. Jen na vedlejších silnicích Frýdecko-Místecka, které jsou vlhké, doporučují zvýšenou opatrnost.

Sněhové přeháňky na Ostravsku ani Karvinsku zatím řidičům neztěžují viditelnost. Silnice v regionu jsou holé; na Ostravsku vlhké, na Karvinsku naopak suché, hlavní tahy na Frýdecko-Místecku vymrzlé. "Zatím nemáme žádné problémy a jsme bez sněhu. Není ani na horách, například v Bílé," řekl frýdecko-místecký dispečer Robert Jendřejčík.

Sněhové přeháňky na Ostravsku ani Karvinsku zatím řidičům neztěžují viditelnost. Silnice v regionu jsou holé; na Ostravsku vlhké, na Karvinsku naopak suché, hlavní tahy na Frýdecko-Místecku vymrzlé. "Zatím nemáme žádné problémy a jsme bez sněhu. Není ani na horách, například v Bílé," řekl frýdecko-místecký dispečer Robert Jendřejčík.

V celém kraji je zataženo a teplota se drží jeden stupeň nad nulou. V horských oblastech Bruntálska mrzne kolem minus pěti stupňů Celsia.

V západních Čechách se ochladilo, silnice mohou místy klouzat

V západních Čechách se ochladilo a teplota klesla až o tři stupně pod bod mrazu. Silnice tak mohou v některých místech namrzat a klouzat. Někde i sněžilo a hlavně cesty třetí třídy může pokrývat slabá vrstva ujetého sněhu. Zvýšené opatrnosti je nutná ve vyšších polohách Šumavy a Krušných hor, vyplývá z informací dispečinků správ silnic.

Na Olomoucku sněží

Na severu Olomouckého kraje dnes ráno komplikují dopravu sněhové přeháňky a slabý vítr. Silničáři proto nabádají řidiče k obezřetné jízdě. Cesty ve vyšších polohách, například přes Červenohorské sedlo, jsou kvůli zbytkům sněhu mokré po chemickém ošetření. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Ostatní silnice v Olomouckém kraji jsou holé, suché a sjízdné bez omezení. Teplota se v regionu pohybuje od minus pěti do plus dvou stupňů Celsia.

Vysočina je sjízdná

Všechny silnice na Vysočině jsou po ránu podle dispečinku krajské správy a údržby silnic sjízdné. Vozovky jsou většinou holé, zejména v lesních úsecích vlhké. Kvůli varování meteorologů před námrazou cestáři provádějí kontrolu silnic, vozovky chemicky ošetřili. V úseku 94. až 141. kilometru dálnice D1 by si řidiči měli dát pozor na sněhové přeháňky, varuje informační dopravní systém ŘSD.

Se sněhovými přeháňkami musejí řidiči na Vysočině počítat ráno na západě a severu kraje, tedy na Pelhřimovsku, Jihlavsku a Žďársku. Meteorologická stanice Košetice na Pelhřimovsku hlásí slabé občasné sněžení a minus 0,7 stupně Celsia, obdobné údaje mají v Kostelní Myslové na Jihlavsku. Ve Svratouchu ve Žďárských vrších ráno naměřili 2,1 stupně pod nulou.

Podle předpovědi počasí bude odpoledne na Vysočině polojasno, beze srážek, s teplotami kolem minus jednoho stupně pod nulou.

Na jihu Čech většinou mrzne

Silnice na jihu Čech jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Teplota vzduchu se po ránu na většině území pohybuje pod bodem mrazu, někde sněží, jinde prší nebo jsou srážky smíšené. Správa a údržba silnic varuje spolu s meteorology před namrzáním vozovek. Žádné dopravní problémy zatím nejsou hlášeny, provoz na silnicích je slabý, řekla dispečerka zimní služby krajské správa a údržby silnic Ivana Matušková.

Na Zlínsku mlha a vítr

Na některých místech Zlínského kraje komplikuje ráno dopravu mlha a slabý vítr. Silničáři upozorňují řidiče, aby byli opatrní zejména na Vsetínsku, v Beskydech a na Zlínsku v okolí města Brumov-Bylnice. V těchto oblastech jsou cesty holé a vlhké. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Ostatní komunikace v regionu jsou holé, suché a sjízdné bez omezení. Teplota se dnes ráno ve Zlínském kraji pohybovala od minus dvou do plus dvou stupňů Celsia.

Východočeské hory mají sníh

Přibližně pět centimetrů sněhu připadlo v noci na sobotu v horských oblastech východních Čech. Na horách také klesly teploty pod bod mrazu a motoristé by měli při jízdě dbát zvýšené opatrnosti, vyplývá z informací silničářů na jejich webových stránkách.

Slabá sněhová vrstva zůstává na silnicích v Krkonoších a Orlických horách, v nižších polohách Královéhradeckého a Pardubického kraje se teploty pohybují kolem bodu mrazu, například na Náchodsku sněží. Na Rychnovsku upozorňují silničáři na možnost vzniku lokálních námraz.

Anketa

Ovlivní vás předpověď počasí při plánování programu na víkend?
Ano
50 %
Ne
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20426 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám