Hlavní obsah

Janota: Klaus mě podpořil, mám zůstat v úřadu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se v pátek ráno setkal na Pražském hradě s ministrem financí Eduardem Janotou. Setkání následovalo po středečním schválení rozpočtu, jehož výslednou podobou není spokojen ani Janota, který jej předkládal, ani prezident, jenž výši deficitu označil za "zoufale špatnou". Janota prý neměl odvahu zeptat se, zda prezident rozpočet podepíše či nikoliv.

Foto: ČTK

Prezident Václav Klaus s ministrem financí Eduardem Janotou (vpravo).

Článek

Janota po jednání zopakoval, že rozpočet je "dílo nepodařené". Jeho předchozí dílo především v podobě úsporného balíčku, přišlo vniveč.

Prezidenta informoval i o dalším postupu ministerstva. O tom, zda by mohla nastat situace, že by prezident zákon o rozpočtu nepodepsal, se prý oba muži nebavili. Tato varianta zatím není zcela vyloučena, prezident má totiž ze svého úřadu možnost v rámci práva veta vrátit zákon o rozpočtu do Sněmovny stejně jako u jakýchkoli jiných zákonů výjma ústavních. Novinkám to potvrdila specialistka na parlamentarismus a ústavní právo Jindřiška Syllová z Parlamentního institutu.

Janota, který by se měl v pondělí po jednání vlády setkat také s premiérem Janem Fischerem, v pátek po setkání s Klausem zopakoval, že zváží své další působení v kabinetu. Rozhodnutí by mělo padnout v pondělí.

Ministr již dlouho před schválením rozpočtu avizoval, že nehodlá být v čele resortu financí, bude-li rozpočtový schodek vyšší něž 163 miliard korun, jak ministerstvo navrhlo v souvislosti s balíčkem úsporných opatření. Kolik přesně bude schodek na příští rok tvořit, není úplně jasné, podle odhadů by to mohlo být asi 175 miliard.

Do vlády se ve čtvrtek opřela ODS. Její předseda Mirek Topolánek označil rozpočet za "děsivý" a uvedl, že by kabinet měl zvážit svou další existenci. [celá zpráva]

Rozpočet podpořili ve středu večer sociální demokraté, k nimž se přidalo pět lidovců, čtyři zelení i čtyři nezařazení.

Levicovým zákonodárcům se podařilo prosadit přesuny v hodnotě zhruba 12 miliard, které dají více peněz zemědělcům, dorovnají platy státním zaměstnancům a oproti původnímu návrhu poputuje více peněz i na sociální služby. Patrně však budou mít dopad i na konečnou výši schodku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám