Hlavní obsah

Česko pokryje led a mokrý sníh, varují meteorologové

Novinky, coe, jas
Aktualizováno

Řidiči, kteří plánují během následujících dvou dnů vyjet na silnice, by si na celém území České republiky měli dávat velký pozor a autem cestovat, jen pokud je to bezpodmínečně nutné. Český hydrometeorologický ústav vydal varování na pátek a sobotu. V příštím týdnu by měly uhodit i mrazy, přičemž meteorologové nevyloučili v dlouhodobé předpovědi Vánoce na sněhu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Varování před náledím a smíšenými nebo sněhovými srážkami platí od půlnoci ze čtvrtka na pátek do soboty do poledne. Během tohoto období by měl na území Česka proudit studený vzduch od severovýchodu a pokračovat dále k jihovýchodu.

Na severovýchodě Moravy a ve Slezsku bude už od půlnoci na pátek padat mokrý sníh, který může na silnicích v kraji značně zkomplikovat dopravu. Teploty poklesnou na nulu a hrozí náledí.

Během pátečního odpoledne zasáhne studená fronta celé území ČR a srážky se změní na sněhové, a to i v nižších polohách. Teploty v noci z pátku na sobotu poklesnou mírně pod nulu a bude se tvořit ledovka.

Vánoce mohou být sněhu 

Od příštího týdne, přesněji noci z úterý na středu se mohou dle meteorologů vyskytnout mrazy s hodnotami pod deset stupňů Celsia, místy může teplota klesnout dokonce k -15 stupňům.

Teploty by se kolem Vánoc měly pohybovat pod bodem mrazu a to i přesto, že meteorologové slibují ve své dlouhodobé předpovědi na poslední prosincovou dekádu mírné oteplení. Alespoň místy by se i v nižších polohách mohla udržet sněhová pokrývka.

Reklama

Výběr článků

Načítám