Hlavní obsah

Sněmovna schválila rozpočet, levice zlikvidovala Janotův balíček

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu v půl deváté večer schválili státní rozpočet na rok 2010. Přes nesouhlas vlády přidali miliardy na sociální služby, platy úředníků a na platby zemědělcům, jak navrhovala levice. ČSSD a KSČM pozměňovacími návrhy podle premiéra Jana Fischera rozbořily úsporný balíček ministra financí Eduarda Janoty, který měl snížit schodek z 230 na 163 miliard.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Eduard Janota odešel ze Sněmovny s pocitem marnosti.

Článek

Rozpočet byl schválen poté, co se poslanci ODS nezúčastnili hlasování, aby se stát vyhnul hrozícímu rozpočtovému provizoriu. 

Rozpočet podpořilo 81 poslanců, a to sociálních demokratů, k nimž se přidalo pět lidovců, čtyři zelení i čtyři nezařazení. Poslanci ODS vytáhli karty z hlasovacího zařízení, což mělo stejný význam, jako kdyby odešli ze sálu. Snížili tím potřebný počet hlasů pro prosazení rozpočtu na 58. Poslanci hlásící se k TOP 09 hlasovali proti.

Jsem zklamán. Trošku mám pocit marnosti
ministr financí Eduard Janota

Výsledkem pozměňovacích návrhů k rozpočtu z dílny levice je dodatečných více než 12 miliard korun, upozornil premiér. Poměr deficitu veřejných rozpočtů k hrubému domácímu produktu se tak dostane na úroveň 5,7 procenta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanci ČSSD hlasují pro rozpočet.

S návrhy na přesuny peněz nesouhlasila nejen vláda, ale i ODS a TOP 09, které odmítaly rozpočet v takové podobě. TOP 09 zdůraznila, že vzhledem možnosti urychleného projednání rozpočtu by o něm jednala raději znovu.

Musím se přiznat, že nevím, kdy naposled jsem měl tolik smíšené pocity
premiér Jan Fischer

„Musím se přiznat, že nevím, kdy naposled jsem měl tolik smíšené pocity,“ řekl Jan Fischer, který dal najevo, že způsob jednání komunistických a soc. dem. poslanců zkomplikoval jednání o rozpočtu. Je však spokojen, že nebude rozpočtové provizorium.

"Jsem zklamán. Trošku mám pocit marnosti," řekl Janota, který oznámil, že už nemá pro své fungování ve vládě přehnané ambice. Janota předpokládá, že rozpočet způsobí velké problémy budoucí vládě na podzim příštího roku.

Je to vítězství populismu, říká Nečas

Šéf ODS Mirek Topolánek, který je na návštěvě v USA, Právu sdělil, že během schvalování rozpočtu byl v kontaktu s vedením poslaneckého klubu ODS. „Samozřejmě, že jsme to konzultovali. Rozpočet je děsivý. Levice ztratila veškeré zábrany,“ napsal v textové zprávě Topolánek.

Místopředseda ODS Petr Nečas posléze označil výsledek středečního hlasování za vítězství populismu a předvolební kampaně ČSSD. Dlouhodobým důsledkem tohoto rozhodnutí podle něj bude ohrožení českých veřejných financí. "Celá země za tento populismus zaplatí," prohlásil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer

"Zodpovědnost za tento stav nesou Jiří Paroubek, socialisté i komunisté," řekl po hlasování na tiskové konferenci místopředseda ODS Ivan Langer.

Paroubek přivítal, že ODS umožnila odhlasování státního rozpočtu.

Jednání o rozpočtu naplněné slovními souboji se protáhlo s přestávkami na porady jednotlivých klubů  na clý den. [celá zpráva]

"Pokud rozpočet schválen nebude, to bude problém pro někoho jiného, to nebude zcela určitě problém pro mě, protože já zcela určitě na přepracování rozpočtu pro rok 2010, který bude sněmovnou odmítnut, spolupracovat nehodlám," varoval poslance ještě před hlasováním Janota.

Občanští demokraté dopředu avizovali, že bude-li rozpočet „rozcupován pozměňovacími návrhy“, nepodpoří jej. Podporu rozpočtu jako celku odmítli také komunisté. KSČM vadilo, že se nepodílela na jeho sestavení, nevidí proto důvod se na něm podílet ani nadále. Pro pozměňovací návrhy komunisté nicméně hlasovali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

ODS zastoupená Ivanem Langerem, Petrem Nečasem a Petrem Tluchořem označila schválení rozpočtu za vítězství krátkozrakosti a populismu.

Ministr Janota žádný z pozměňovacích návrhů nedoporučil. Souhlasil pouze s navýšením financí pro sociální služby, ovšem nikoliv změnou rozpočtu, ale opatřením vlády v lednu příštího roku, s nímž poslance před hlasováním o příslušném pozměňovacím návrhu seznámil. Poslanci jej však přehlasovali a návrh poslance Zdeňka Škromacha (ČSSD) přijali.

Schváleny byly i další návrhy z dílny sociálních demokratů, kterými by mělo dojít k dorovnání platů státních zaměstnanců a navýšení přímých plateb zemědělcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám