Hlavní obsah

Středočeský kraj v Londýně vydražil vzácnou knižní miniaturu za 17 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Středočeský kraj v úterý získal na aukci v Londýně vzácnou knižní miniaturu z 15. století zobrazující dolování stříbra v Kutné Hoře. Dílo bylo vydraženo v aukční síni Sotheby's za 612 450 liber neboli zhruba 17 400 000 korun.

Vzácná knižní miniatura putuje do ČechVideo: ČTK

 
Článek

Do Londýna na aukci vyrazil osobně i středočeský hejtman David Rath.

Iluminace zobrazující dolování a zpracování stříbra v tomto hornickém městě je památkou srovnatelnou podle odborníků s fragmentem Dalimilovy kroniky a vznikla v nejvýznamnější české iluminátorské dílně konce 15. století. Od nynějška bude mít své místo ve Středočeské galerii.

Katalog aukční síně Sotheby's jako odhadní cenu uvedl 200 tisíc až 300 tisíc liber, tedy 5,8 až 8,7 miliónu korun. Vyvolávací cena se při aukcích většinou stanovuje na dvou třetinách ceny odhadní.

Miniatura byla do roku 1920 součástí vídeňské soukromé sbírky, poté byla desítky let nezvěstná a známá pouze z černobílé kopie. Specialista Sotheby´s Timothy Bolton řekl, že aukční síň draží miniatury a středověké rukopisy od 18. století. "A toto je největší miniatura, jakou jsme kdy dražili. Je úžasná," uvedl Bolton.  

Foto: ČTK

Miniatura, kterou Středočeský kraj koupil v dražbě za zhruba 17 miliónů korun.

Dílo "by se mohlo stát do značné míry něčím, jako je pro Louvre Mona Lisa. Tak by to mohla být jakási Mona Lisa středních Čech," řekl v pondělí před dražbou Rath.  

Podle kunsthistorika Jiřího Fajta je velmi chvályhodné, že se miniaturu z roku 1490 snažil Středočeský kraj získat. Ale přece jen ve Středočeské galerii chybí dílu příslušný kontext, protože tato galerie podle Fajta vůbec nemá rukopisné fondy.

Mluvit o koupi před aukcí je "absolutní amatérismus"

Za projev "absolutního amatérismu" považuje Fajt to, že se o zájmu Středočeského kraje mluvilo veřejně ještě před aukcí. Podle středočeského hejtmana Davida Ratha však zveřejnění záměrů kraje zúčastnit se aukce souvisí s tím, že celá věc musí "projít určitým schvalováním" a to "logicky připoutá pozornost".  

Rath údajně také jednal s ředitelem Národní knihovny a zástupci ostatních českých institucí, aby si při aukci v Londýně případně nekonkurovali. Vědci z Národní knihovny by podle Ratha měli mít dílo zapůjčeno k bádání, uloženo by však bylo v Kutné Hoře.  

Jiří Fajt se specializuje na středověké umění a nyní působí v Berlíně. Byl mimo jiné také kurátorem výstavy o Karlovi IV. na Pražském hradě a v newyorském Metropolitním muzeu.

Proč to nekoupilo ministerstvo? divil se expert

"Nechápu, že miniaturu nechce koupit ministerstvo kultury pro Národní knihovnu ČR nebo pro Knihovnu Národního muzea v Praze, kam by svou povahou samozřejmě v první řadě patřila, protože jde o dvě nejkvalitnější české sbírky rukopisů," zdůraznil Fajt. 

Ministerstvo kultury rovněž ocenilo iniciativu Středočeského kraje s tím, že samo už letošní prostředky na podobné nákupy vyčerpalo. Pokud se knižní miniatura navrátí zpět do ČR, pak to bude znamenat velký úspěch Středočeského kraje a také uložení památky do národního kulturního pokladu, což ministerstvo považuje za stěžejní.

Podle Fajta je však také naivní představa, že se tato velkoformátová knižní miniatura stane hlavním magnetem připravované stálé expozice Středočeské galerie. "Jde o velmi citlivou malbu na pergamenu, kterou nelze v žádném případě z konzervátorských důvodů dlouhodobě exponovat na přirozeném či umělém světle," dodal kunsthistorik. "Lze ji příležitostně vystavit za dodržení přísných světelných a klimatických podmínek, ale jistě ne déle než tři měsíce. Pak musí dílo na několik let zpět do temnoty a klimaticky kontrolovaného režimu depozitáře."  

Reklama

Výběr článků

Načítám