Hlavní obsah

Lidé zneužívají sociální dávky, myslí si dvě třetiny Čechů

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než dvě třetiny (67 procent) občanů si myslí, že lidé v České republice zneužívají sociální systém. Na druhou stranu si téměř polovina lidí (49 procent) myslí, že jde spíše o menšinový jev. Prakticky vyrovnaný je pak podíl těch, kteří si myslí, že se stát o sociální situaci občanů stará nedostatečně a přiměřeně. Vyplývá to z šetření CVVM.

Článek

Víru v to, že lidé v Česku nezneužívají sociální systém, vyslovila jen čtvrtina respondentů. Počet lidí, kteří si myslí opak a věří v hojné zneužívání, se oproti loňskému výzkumu pak dokonce nepatrně zvýšil (o čtyři procentní body).

Poměrně výrazně klesl počet lidí, kteří si myslí, že se vláda, potažmo stát, stará o sociální situaci občanů nedostatečně. Nyní tento názor zastává 44 procent. Loni toto mínění zastávalo 51 procent dotázaných a před dvěma lety dokonce 58 procent. Podíl lidí, kteří mají pocit, že je o ně ze strany státu postaráno přiměřeně, se oproti loňsku nezměnil a zůstal na 41 procentech.

Češi si zároveň myslí, že o sociální zabezpečení by se měl postarat především stát, nikoliv občané samotní.  Angažovanost státu upřednostňuje 46 procent lidí, opak 19 procent.

Počet lidí, kteří starost o sociální zabezpečení přikládají na vrub státu oproti loňsku klesl o sedm procentních bodů. O pět procentních bodů naopak narostl počet těch, kteří preferují starost samotného občana.

Reklama

Výběr článků

Načítám