Hlavní obsah

Jihomoravská ODS nehodlá vystoupit z koalice s ČSSD navzdory kritice vedení

Novinky, ČTK, Jiří Mach

Když si jihomoravský hejtman Michal Hašek minulý týden pochvaloval, jak jeho koalice s ODS "téměř do puntíku naplňuje program ČSSD", rýpnul si do vosího hnízda. Velké koalice v pěti krajích jsou totiž trnem v oku vedení ODS, jemuž paktování s konkurenčními soc. dem. vadí. Radí proto krajským vůdcům, aby raději z koalic vystoupili, než dělali "trpěné přívazky". Jihomoravský šéf ODS Jiří Kadrnka se ale jako přívazek necítí a Haškova slova jsou podle něj "čistě mediálního charakteru".

Foto: Petr Horník, Právo

Ivan Langer (ODS)

Článek

"Velmi dlouho se v České republice hovořilo o tom, že velká koalice je tabu. Na krajských úrovních nejen na jižní Moravě to teď čtyři roky mají šanci lidé pozorovat, za čtyři roky nám všem vystaví účet a pak řekneme, jestli velké koalice mohou, nebo nemohou fungovat. Když se vrátím na jižní Moravu, tady velká koalice téměř do puntíku plní program ČSSD,“ prohlásil ve čtvrtek Hašek na Radiožurnálu.

Jiří Kadrnka, který po loňských volbách vystřídal na postu šéfa jihomoravské ODS Milana Venclíka s tím, že ODS má být v kraji sebevědomější, silnější, důraznější a viditelnější, ale Haškovu "pochvalu" nebere příliš vážně. "To jsou věci, které jsou určeny pro členskou základnu, to jsou věci, které mají čistě mediální charakter,“ sdělil Novinkám Kadrnka.  

"V tomto okamžiku o vystoupení z koalice nepřemýšlíme, nicméně na jakési bilancování toho prvního roku v rámci působení koalice jsme připraveni,“ doplnil Kadrnka. 

Topolánek z velkých koalic nemá radost

Hašek svými slovy bilancoval rok koaliční vlády v tandemu ODS a ČSSD v Jihomoravském kraji, a to den po tiskové konferenci Mirka Topolánka, na níž šéf ODS kritizoval krajské hospodaření sociálních demokratů. Podle Topolánka rok působení ČSSD v krajích znamenal krok zpět. Kritizoval, že se k moci v některých regionech dostali 20 let po sametové revoluci přímo či nepřímo komunisté, zastavily se investice a zvýšila se nezaměstnanost. Kraje navíc porušují zákony, když proplácejí zdravotnické poplatky, uvedl Topolánek.

Topolánek se vyjádřil kriticky i k pěti krajům, kde občanští demokraté uzavřeli s ČSSD koalice. "Já souhlasím s tím, že to činí politiku ODS nečitelnou a nemám z toho žádnou radost," řekl. Přiznal ale, že nemá žádnou možnost, jak přinutit krajské zastupitele, aby z těchto koalic vystoupili.

Pokud analýza ukáže, že ODS je skutečně v té koalici jen jakoby trpěným přívazkem, tak je lepší z ní odejít než v pokoře zůstávat.
Ivan Langer

Jak se zachovat, aby krajské organizace nepomáhaly v rámci koalice naplňovat sociálně demokratický program a přitom nepouštěly ke kormidlu komunisty, ale vedení ODS jednoznačně nevysvětluje.

"Pokud na základě analýzy ročního plnění volebního programu z toho vyplyne, že program je v těch klíčových věcech plněn, tak má smysl pokračovat. Pokud ale ta analýza ukáže, že ODS je skutečně v té koalici jen jakoby trpěným přívazkem, tak je lepší z ní odejít než v pokoře zůstávat,“ sdělil svůj postoj Novinkám místopředseda ODS Ivan Langer. 

Kadrnka se ale jako trpěný přívazek necítí. "Všechno, co jsme měli v programu a dostali do programového prohlášení rady, tak plníme. Ať už je to rozvoj lázeňství, cestovního ruchu, dopravní infrastruktury,“ vyjmenoval Kadrnka s tím, že jihomoravskou ODS pokládá za suverénního partnera. "Od té doby, co jsme udělali změny ve vedení kraje, jsme se stali sebevědomějšími, viditelnějšími, ale na můj vkus bychom měli být ještě viditelnější,“ dodal Kadrnka.

Krajské vlády jako předzvěst povolebního uspořádání?

Topolánek mluvil také o tom, že způsob vládnutí ČSSD na krajské úrovni naznačuje, jak by soc. dem. hospodařili po sněmovních volbách kdyby vyhráli. Jako hrozbu vidí vzor středních Čech, kde ČSSD v čele s Davidem Rathem vládne s tichou podporou komunistů. Takový model zatím nikdo z ČSSD nevyloučil, naopak hejtman Rath již ohlásil, že v komunistech nevidí hrozbu pro demokracii ale spíše v ODS. 

Reklama

Výběr článků

Načítám