Hlavní obsah

Pecina se tvrdě opřel do Langerovy reformy policie

Právo, Jakub Troníček

Ministr vnitra za ČSSD Martin Pecina ostře kritizuje reformu policie provedenou za jeho předchůdce ve funkci Ivana Langera (ODS). Podle resortní hodnotící zprávy, kterou má Právo k dispozici, byla reforma mimo jiné nedostatečně připravená a připraven na ni nebyl ani management policie.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina.

Článek

Chyby podle dokumentu vznikly především kvůli enormnímu tlaku Langerem řízeného ministerstva na urychlené provedení změn, které byly navíc zaměřeny spíše na formu než obsah.

„Změnu prodělala forma policie, ale obsah a vazby zůstaly bez významných změn, tzn. způsob práce a způsob fungování organizace zůstává stále založen na stejných principech a vazbách,“ konstatuje dokument schválený Pecinou.

Ten v souvislosti s reformou označil jako velmi závažné pochybení také neefektivní komunikaci o změnách s vlastními zaměstnanci, což se odráží na negativním vnímání reformy ze strany samotných policistů.

Langer kritiku reformy odmítl s tím, že jde pouze o obecné teze. „Neznám ani složení komise, ani samotný materiál. Rád se s ním seznámím a rád budu s jeho tvůrci polemizovat. Změna třiapadesáti zákonů je jen o formě?“ řekl k tomu Pecinův předchůdce v ministerské funkci.

Struktura policie? Návrat před reformu

Expertní komise ministerstva vnitra a policejního prezidia v dokumentu mj. navrhují „zvážit ekonomické postavení policie jako jedné organizační složky státu s transparentním řízením finančních prostředků a majetku“.

Takový krok by přitom organizační strukturu policie vrátil zpátky do stavu, v jakém byla před změnami provedenými za Langera. Od letošního roku je totiž každé krajské policejní ředitelství samostatnou organizační složkou státu, která má svůj vlastní rozpočet a je zodpovědná za své hospodaření.

Podle bezpečnostního experta ČSSD Jeronýma Tejce se již nyní ukazuje, že tato praxe nefunguje. „Je to vidět třeba na příkladu, kdy jede eskorta z Prahy do Ostravy a oba kraje se dohadují o tom, kdo to zaplatí,“ vysvětlil Tejc s tím, že by změnu k původnímu stavu podporoval. „Máme jednu policii a je nesmyslné, aby byla takto rozdělena,“ poznamenal Tejc.

Změny by se přitom mohl dočkat i rozpočet policie jako takový. Pecina totiž zároveň předeslal, že bude usilovat o to, aby měla policie do budoucna samostatnou rozpočtovou kapitolu podobně, jako je tomu například u tajných služeb.

„V současné době je policie součástí velké rozpočtové kapitoly ministerstva vnitra, její vyčlenění by mělo toky peněz zpřehlednit a zprůhlednit,“ řekl k tomu Právu ministr. Zasadit se chce také o to, aby byl policejní prezident napříště jmenován na ohraničené funkční období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám