Hlavní obsah

Student vyhrál účast na nejtvrdším vojenském cvičení

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boletice

Většina lidí se přihlásí do nějaké soutěže s vidinou lákavé výhry, např. exotické dovolené nebo aspoň televize. Třiadvacetiletý student z Třince Radek Sporysz, který zvítězil v celostátní vědomostní soutěži o české armádě a NATO, však vyhrál cenu vskutku jedinečnou - po dva dny se mohl přímo účastnit výcviku českých komandos.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Výherce pozoruje vojáky při cvičení v Boleticích

Článek

Byl tak spolu s redaktorem Práva, který jako vůbec první zástupce médií absolvoval závěrečnou část tohoto nejtvrdšího kurzu české armády, jediným civilistou, který mohl na vlastní oči sledovat extrémní přípravu nejelitnějších českých vojáků. Sporysz, který studuje v Ostravě pedagogiku, považuje na vlastní kůži prožitý tvrdý výcvik českých vojáků za jeden z nejlepších zážitků ve svém životě.

„Viděl jsem něco, co ještě asi žádný člověk bez uniformy přede mnou. Absolutně to předčilo mé očekávání a představy,“ řekl Právu při ukončení svého pobytu v šumavských Boleticích po právě provedeném nočním přepadu konvoje „teroristů“ Sporysz. „Nejhorší pro mne byla ta strašná zima. Nemohli jsme v noci kvůli neustálé pohotovosti spát ve spacáku ani pod celtou a tady už je opravdu v noci velký mráz. Navíc jsme spali vždy jen dvě, maximálně tři hodiny, jinak jsme stále pochodovali a bojovali,“ dodal Sporysz. Podle něj stejnou výhru za vítězství v soutěži dostali ještě další dva účinkující, ti však okamžitě, jakmile zjistili o co jde, výhru okamžitě odmítli.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Student Radek Sporysz se mohl na vlastní oči přesvědčit o náročnosti a nebezpečnosti výcviku českých vojáků.

Kurz dokončí jen málokdo

Kurz Komando je asi nejtvrdším druhem výcviku v české armádě. Jeho absolvování je spojeno s reálným rizikem nebezpečí ohrožení zdraví. Úrazy jsou zde běžné, většinou se jedná o zlomeniny, totální vyčerpání až do bezvědomí a poranění kloubů. Zranění se přitom nevyhýbají jen cvičícím vojákům, letos si například zlomila ruku i zdravotnice kurzu a koleno si vykloubil i jeho velitel Jiří Líbal ze 4. brigády rychlého nasazení.

O tvrdosti výcviku vycházejícího z kurzu amerických Rangers, francouzské Cizinecké legie a britských elitních SAS, svědčí třeba to, že ačkoliv se během jeho konání nad Šumavou přehnala vichřice o rychlosti větru v nárazech až 125 km za hodinu a kolem padaly stromy, nikoho ani nenapadlo výcvik přerušit.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Při výcviku byly unikátně nasazeny bitevníky Mi-24

„Letos se nám hlásilo kolem 80 lidí ze všech armádních útvarů, sítem náročných psychologických testů jich ale prošla jen polovina z nich. Do samotného kurzu, který je určen pro budoucí velitele malých jednotek, jich ale nastoupilo jen čtyřiadvacet, ovšem úspěšně ho dokončila jen šestina z nich, Ztráty tedy dosáhly skoro 93 procent, ale to se nedá nic dělat. Válka prostě bolí,“ řekl Právu Líbal, který sám kurz dokončil s ortézou.

Zhruba stejný počet lidí vypadl podle něj i na minulém kurzu. Přesto je tento kurz pro armádu prestižní. „Snažíme se při něm co nejvíce přiblížit reálné bojové situaci. I když armáda musí kvůli krizi šetřit, podařilo se nám zajistit pro výcvik i bojové vrtulníky Mi-24. Také střeliva jsme měli, kolik jsme potřebovali,“dodal Líbal, sám úspěšný absolvent řady tvrdých a prestižních zahraničních armádních kurzů.

Reklama

Výběr článků

Načítám