Hlavní obsah

Staronovým předsedou zelených se stal Ondřej Liška

Právo, Novinky, ČTK, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Delegáti Strany zelených v sobotu v brněnské sportovní hale Morenda zvolili nového předsedu. Stal se jím dosavadní šéf strany Ondřej Liška, který byl od počátku favoritem. Těsně před volbou z kandidatury odstoupil Josef Jadrný z vnitrostranické frakce Demokratická výzva. Liška se poté v proslovu opřel do ČSSD, která má údajně zájem těžit z nejednotnosti SZ.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Znovuzvolený šéf SZ Ondřej Liška

Článek

Podle volební komise získal Liška 170 hlasů z celkového počtu 252, Matěj Stropnický 60 hlasů a Jana Linharta volilo 6 delegátů. Jak Liška po volbě uvedl, má ve straně silný mandát.

Prvním místopředsedou strany se stal někdejší člen Unie svobody František Pelc, který byl zvolen 143 z 247 hlasů. Druhou místopředsedkyní zvolili delegáti sjezdu právničku z Turnova Martinu Pokornou. Trio místopředsedů doplnil náměstek brněnského primátora Martin Ander, který funkci obhájil.

"Čeká nás moc práce," prohlásil Liška po oznámení výsledků. "Je nutné táhnout za jeden provaz," dodal poté. Podle Lišky je strana nyní jednotná, spolustraníky však zároveň vyzval k ostražitosti. Podle něj v pátek zasedal krizový štáb ČSSD, který měl za úkol očernit SZ u veřejnosti z hlediska její názorové nejednotnosti.

Liškův protikandidát Matěj Stropnický vítězi popřál, aby pokračoval v reformních snahách, které na sjezdu ohlásil. Dále poděkoval svým příznivcům.

Sjezd má nyní na programu volbu širšího vedení, zatím byla vyhlášena pauza, která potrvá do 15. hodiny. Na funkce místopředsedy kandidují František Pelc, kterého Liška podporuje, Petr Štěpánek z pražské radnice a Milan Přívratský, který sympatizoval s Demokratickou výzvou. 

Liška by chtěl opět ministerstvo školství

"Myslím, že Dana Kuchtová i já jsme na ministerstvu školství odvedli dobrou práci," řekl Liška už dříve během sjezdu při odpovědích na písemné dotazy delegátů s odkazem na své někdejší působení v rezortu. Uvedl, že v případě úspěchu zelených u voleb příští rok by pro ně chtěl kromě ministerstva životního prostředí opět rezort školství.

Z kandidatury během dopoledne odstoupil člen výboru frakce SZ Demokratická výzva, podle něhož vnitrostranická opozice svůj úkol splnila a končí. Jadrný zároveň podpořil Stropnického.

„Frakce skončila,“ sdělila Právu vyloučená Dana Kuchtová s tím, že bude usilovat o návrat mezi zelené, jakmile bude strana znovu demokratická. Současně varovala před silovým rozhodováním uvnitř zelených a v pokračováním v trendu, který nastartoval Martin Bursík na loňském sjezdu v Teplicích. Kuchtová byla ze SZ vyloučena kvůli sporům uvnitř strany a předtím odešla i z ministerstva školství pro problémy s evropskými dotacemi.

Liškův protikandidát Matěj Stropnický, který návrat Kuchtové do strany podporuje, se musel vyrovnávat s dotazy na svou kompetenci a zralost. Poukázal na své sedmileté zkušenosti s politikou i na obecné povědomí o své osobě. Při proslovu před volbou kritizoval vstup zelených do vlády Mirka Topolánka i poměry uvnitř strany.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Kandidát na post šéfa SZ Matěj Stropnický

"Ekologické organizace vyměnily aktivismus za úředničinu," prohlásil Stropnický. "Zelení se programově rozmělňují a ztrácejí identitu. Chceme-li měnit klima ve společnosti, musíme ho změnit nejdříve u nás," dodal.

Foto: Michal Burian, ČTK

Bývalá místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám