Hlavní obsah

Nedočkaví lyžaři se konečně svezou, zatím však jen v Krkonoších

Právo, Vladislav Prouza
Jánské Lázně
Aktualizováno

Možnost lyžovat nabídnou jako jediné pohoří v Česku tento víkend Krkonoše. Vlekaři v Jánských Lázních otevírají od soboty horní úsek sjezdovky Anděl na úbočí Černé hory.

Článek

„Poslední dvě noci, kdy teplota klesala pod mrazu, se podařilo technicky zasněžit prvních 300 metrů černohorské sjezdovky. Nyní nic nebrání trasu, kde leží okolo 20 centimetrů technického sněhu, otevřít pro lyžaře. Sjezdovka už zůstane otevřena nejen o víkendu, dokud to sněhové podmínky dovolí,“ přiblížil ředitel janskolázeňské společnosti Mega Plus Petr Hynek.

Cena celodenní permanentky bude 250 korun a na vrchol Černé hory se sjezdaři dostanou kabinovou lanovkou Černohorský expres.

Vlekaři v Jánských Lázních začali letos zimní sezónu už v polovině října, kdy však nebývalý příval sněhu, který zakrátko roztál, dovolil lyžovat pouze jediný víkend. Ostatní lyžařská střediska Krkonoš doposud nedostala šanci spustit žádný z lyžařských vleků. Hřebeny Krkonoš nyní pokrývá pouze slabý poprašek maximálně pěti centimetrů sněhu.

Plný provoz se očekává po Vánocích

Zkušenosti vlekařů ale napovídají, že lyžařská sezóna by se při troše štěstí mohla naplno rozjet okolo Vánoc.

„Zatím nelze říci, že by šlo o nějakou tragédii, protože do Vánoc stejně nejezdí na hory příliš mnoho lidí, takže pokud jede celý areál, náklady nezřídka nevyrovnají tržby. Jestliže by však sníh nenapadl do Vánoc a podmínky nedovolily alespoň sjezdovky technicky zasněžovat, bylo by to mnohem horší,“ konstatoval ředitel TJ Spartak Rokytnice nad Jizerou Petr Cee.

Krkonoše, kde loňská lyžařská sezóna začala oproti letošnímu roku už 24. listopadu, přesto vzdor vesměs holým sjezdovkám stále nabízejí množství mimolyžařských aktivit. Zimní sezóna tak oficiálně ve většině horských středisek začne zhruba v polovině prosince, přestože podmínky nedovolí spustit lyžařské vleky.

Reklama

Výběr článků

Načítám