Hlavní obsah

Mimořádný příspěvek důchodcům pustili poslanci i přes odpor Janoty dál

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci v pátek dali šanci návrhu ČSSD, na jehož základě mají důchodci dostat jednorázový příspěvek ve výši 2400 korun. Návrh, o němž se zákonodárci přeli prakticky celé dopoledne, projedná sociální výbor. Šanci dostalo i omezení zdravotnických poplatků. ODS mezitím oznámila, že pokud by návrhy levice prošly, nepodpořila by zřejmě rozpočet.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve Sněmovně

Článek

Zatímco sociální demokraté návrh, který předložila skupina jejich spolustraníků v čele s předsedou Jiřím Paroubkem, obhajovali, zejména poslanci ODS jej označili za populistický předvolební tah.

Příspěvek by měli důchodci obdržet v červnu příštího roku a dle ČSSD má kompenzovat skutečnost, že důchody nejsou automaticky valorizovány.

Celá diskuse se následně zvrtla v osočování dvojice nejsilnějších stran, jejichž představitelé se v duchu předvolební rétoriky vzájemně obviňovali, kdo více škodí a zadlužuje zemi. Strany se neshodly ani na dopadech na státní rozpočet, podle ČSSD přijde příspěvek na pět miliard, ODS náklady spočítala na 6,8 miliardy korun.

Janota se bojí růstu deficitu HDP

Návrh odmítl i ministr financí Eduard Janota, podle kterého jde o další krok k popření úsporných opatření, které vláda připravila.

"Budou-li přijata opatření pozměňovacích návrhů, která jsou navržena, je ve hře 12 miliard korun. Bude-li náhodou schválen tento návrh, už hovoříme o 20 miliardách, čili jsme někde na šesti procentech HDP," řekl Janota poslancům s tím, že původní návrh rozpočtu počítal s deficitem ve výši 5,3 procenta HDP.

ODS varovala, že nepodpoří rozpočet

Po příspěvku pro důchodce začala Sněmovna jednat o dvojici návrhů z pera poslanců ČSSD a KSČM. Ty obsahují omezení zdravotnických regulačních poplatků. Nově by je neměli platit důchodci a zrušen by měl být i polatek za položku na receptu. Také tyto návrhy byly přikázány do výborů.

Místopředseda ODS Petr Nečas ve Sněmovně naznačil, že pokud by poslanci schválili návrhy levice na úpravu rozpočtu, nemusela by jeho strana zvednout ruku pro rozpočet.

Nečas očekává, že se k situaci vysloví i premiér Fischer, který již dříve naznačil, že opatření schválená v balíčku představují určitý limit, za který není ochoten jít.

Anketa

Souhlasíte, aby penzisté dostali 13. důchod?
Ano, zaslouží si to
50 %
Ne, stát musí šetřit
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21546 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám