Hlavní obsah

Politici se chystají na olympiádu do Kanady, víza je většinou neodradí

Právo, Jan Rovenský

Jet, či nejet v únoru na zimní olympiádu do Vancouveru? Přestože se sportovní svátek v únoru odehraje zřejmě bez prezidenta Václava Klause, řada politiků účast plánuje. Hlavu státu podle všeho nahradí další v pořadí VIP podle olympijských řádů – premiér Jan Fischer.

Článek

Do Kanady se chystá i druhý nejvyšší ústavní činitel, šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS), a „trojka“, předseda Sněmovny Miloslav Vlček. Klaus v úterý Právu prozradil, že se cítí „trošku uražený kanadskými vízy“, a proto na ZOH asi nepojede.[celá zpráva]

Topolánek Klause chápe

Prezidenta chápe předseda ODS Mirek Topolánek – obnovení víz se mu nelíbí a připomněl, že za jeho vlády byla tato povinnost zrušena. „Proto jsem bral rozhodnutí kanadské vlády za velmi nestandardní a podpásové. Už tehdy jsem prohlásil, že to může vést v mém případě k tomu, že na tu olympiádu nepojedu. Rozhodnutí pana prezidenta chápu,“ uvedl.

Topolánek se zatím nerozhodl, zda bude mít čas v únoru letět do Kanady, zavedení víz však v jeho rozhodování bude prý hrát velmi silnou roli. Loni ještě v roli premiéra zavítal na letní olympiádu v čínském Pekingu.

Kvůli únorovému termínu si ani jiní politici nebyli zcela jisti svou účastí. „Plán zahraničních cest se teprve tvoří na příští rok,“ tlumočil slova premiéra jeho mluvčí Roman Prorok.

Milan Jirásek, předseda Českého olympijského výboru (ČOV), však Právu řekl, že Fischer české sportovce zřejmě navštíví. „Zdá se, že je jistá účast premiéra a ministryně školství. Prezident se ještě nevyjádřil oficiálně,“ uvedl.

Barták i Ploc pojedou

ČOV vedle nich pozval šéfy Sněmovny a Senátu i předsedu poslaneckého podvýboru pro sport, bývalého skokana na lyžích Pavla Ploce (ČSSD).

Nabídku podívat se na ZOH dostal i ministr vnitra Martin Pecina a šéf obrany Martin Barták, jejichž resorty zaštiťují státní reprezentaci. Jediný, kdo zatím s jistotou odmítl kvůli časové zaneprázdněnosti svou účast, je Pecina. Podle Jiráska se naopak do Vancouveru chystá Barták, pokud mu to umožní program.

Vlček prozradil Právu, že se dosud nerozhodl. „Zatím se chystám. Záleží, jak bude jednání Sněmovny a jaký budu mít program. Navíc je to velká vzdálenost, tak tam přiletět na jednu dvě disciplíny, to by byla zbytečná cesta,“ uvedl. Sněmovní schůze podle plánu končí těsně před začátkem ZOH, které se konají 12.–28. února.

Je prý slušné být se sportovci

Podle Vlčka je třeba o vízech jednat a neustále problém otvírat než dělat protestní akce. „To je, jako kdyby nějakému dítěti sebral na písečku kyblíček a to dítě se zaseklo a nechtělo komunikovat. To si myslím, že není dobře,“ komentoval Klausův výrok.

Sobotka nechtěl přímo rozebírat prezidentova slova. „Je to jeho rozhodnutí. Moje rozhodnutí je o 180 stupňů odlišné. Naši sportovci nemohou za to, že jsou zavedena víza. Je i slušnost od nás, politiků, se těchto akcí účastnit. Schází se tam vedení jednotlivých států,“ podotkl.

Svou radost z pozvánky neskrýval bývalý olympionik Ploc. Poslanec se těší, že se v Kanadě setká se skokanskou legendou Jiřím Raškou. „Pojedu, pozvání od předsedy ČOV je pro mě obrovská pocta,“ řekl Právu.

ČOV je podle Jiráska ochoten případně pomoci ostatním politikům, pokud budou součástí organizované skupiny. „Nemůžeme ale zaručit vstupy – například na krasobruslení a rychlobruslení máme doslova několik lístků,“ upozornil.

Do Kanady by se rád podíval i místopředseda ODS Ivan Langer, jenž byl loni soukromě v Pekingu. „Zatím ale nemám žádné pozvání,“ řekl. I nyní by si cestu hradil sám. Na dotaz, zda ho neodrazují víza, uvedl: „To víte, že mě štvou, ale zimní olympiáda je jednou za čtyři roky.“

Předseda senátního podvýboru pro sport Karel Kapoun (ČSSD) se do Kanady nechystá, ale připojil by se případně k nějaké delegaci, pokud by dostal nabídku. „Jeden stát udělal jakási opatření a my na to budeme reagovat tím, že tam nepojedeme, to se mi zdá divné,“ komentoval Klausovu poznámku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám