Hlavní obsah

Další tři lidé zemřeli na prasečí chřipku, Česko má již 14 obětí

– Karlovy Vary • Aktualizováno
Právo, Rudolf Voleman

Další tři životy, tedy celkem již čtrnáct obětí si vyžádala prasečí chřipka v ČR. Tři úmrtí způsobená v souvislosti s nákazou viru H1N1 jsou hlášena z Karlovarského kraje.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Zdravotní sestra upravuje lůžko v jednom z pokojů Infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka v Praze. Klinika má pečovat o nejkomplikovanější případy v republice.

Článek

„Na jednotce intenzivní péče (JIP) interního oddělení karlovarské nemocnice zemřel v úterý večer 72letý muž, u něho byla prokázána přítomnost viru H1N1,“ uvedla mluvčí karlovarské nemocnice Zdenka Marková.

„Jednalo se o velmi těžce nemocného pacienta,“ dodala mluvčí. „Do karlovarské nemocnice jsme pacienta přijali už zhruba před dvěma týdny na urologii. Již tehdy ale měl problémy s dýcháním. Proto u něj byly provedeny testy, které prokázaly přítomnost viru H1N1,“ uvedla Marková, která připomněla, že v karlovarské nemocnici se jedná už o třetí oběť prasečí chřipky.

Další obětí prasečí chřipky je 57letý muž, který nákaze podlehl v pondělí 30. listopadu na ARO chebské nemocnice. „V chebské nemocnici byl hospitalizován již ve středu 18. listopadu jako chronicky nemocný pacient,“ uvedla pro Právo krajská epidemioložka Jindřiška Benešová s tím, že se jednalo o kardiaka. „Původně pacient ležel na interním oddělení, ale kvůli kašli a dušnosti jej přeložili na ARO,“ dodala Benešová.

V karlovarské nemocnici leží další tři lidé s nákazou

Až po pitvě bylo prokázáno, že na prasečí chřipku zemřel 61letý muž z Chebska. „Přišel nejdříve k obvodnímu lékaři pro antibiotika na ´růži´,“ popisovala Benešová. „V pondělí 23. listopadu ve své bytě zemřel, což bylo lékaři divné, takže nařídil pitvu. Ta prokázala, že příčinou úmrtí byla prasečí chřipka. Muž nebyl chronicky nemocný a vylučuji, že by onemocnění ´růží´ mělo na úmrtí vliv,“ uvedla Benešová, podle které je v současné době v Karlovarském kraji prokázáno 73 onemocnění prasečí chřipkou.

Vůbec první obětí prasečí chřipky v ČR byla 22. října 30 letá žena z Ostrova. Zemřela v karlovarské nemocnici. V té jsou v současné době hospitalizováni další tři pacienti nakaženi prasečích chřipkou. „Jedná se o 31letého muže ve velmi vážném stavu, který je hospitalizován již od poloviny října,“ uvedla Marková. Dále je to 70letá žena, která se léčí zhruba dva týdny na JIP karlovarské interny. „Na infekčním oddělení naší nemocnice leží čtyřletý chlapec, u něhož má ale nemoc lehký průběh,“ dodala Marková.

Reklama

Výběr článků

Načítám