Hlavní obsah

Redaktoři Práva odvezli Natálku domů

Právo, Novinky, Aleš Honus
Aktualizováno

Tříletá Natálka, která letos v dubnu při žhářském útoku na dům své rodiny ve Vítkově utrpěla rozsáhlé popáleniny, byla ve středu po 11. hodině propuštěna z nemocnice. Deník Právo Natálce a její matce Anně Sivákové poskytl odvoz domů redakčním autem. Domů dorazily krátce po poledni. Natálka v autě usnula se svým plyšákem v ruce.

Natálka nasedá do auta PrávaVideo: Právo

 
Článek

Automobil Práva Natálku s matkou dovezl do nového domu v Budišově nad Budišovkou. Rodina jej koupila z peněz, které se sešly ve veřejné sbírce.

Při příchodu domů se nikdo neubránil slzám. Když matka Natálku přinesla do dětského pokojíčku, kde pro ni její sestry měly připraveny dárky, Natálce se rozzářila tvář.

„Celou noc jsem nespala, nemohla jsme se dočkat, až si Natálku odvezu domů,“ řekla Siváková ještě v nemocnici, když čekala na odjezd.

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka byla usazena v dětské sedačce a maminka seděla vedle ní.

„Ani dneska nešly do školy, aby byly u toho, až se Natálka vrátí domů,“ řekla Siváková s tím, že doma na dívku čekají tři sestry.

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka s matkou v ostravské nemocnici

Natálka utrpěla těžké popáleniny při rasově motivovaném žhářském útoku na dům, ve kterém s rodinou bydlela. Údajné pachatele již policie zadržela a rodina si díky solidaritě okolí mohla pořídit náhradní bydlení.

Dívka strávila v nemocnici více než osm měsíců. Teprve před několika dny poprvé od útoku žhářů promluvila. Oněch osm měsíců strávila Natálka na jednotce intezivní péče, prodělala několik transplantací kůže.

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka si čekání na odjezd domů zkracovala s plyšovým krtkem.

To, že Natálka může být ve středu propuštěna domů, je podle lékaře Michala Kadlčíka velký úspěch: „Nevím o tak malém dítěti, které by s tak rozsáhlými popáleninami vůbec přežilo,“ uvedl Kadlčík s tím, že Natálku čeká ještě velmi dlouhá léčba.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dívka čeká s maminkou v nemocničním pokoji

„Dá se očekávat, že do budoucna bude muset prodělat ještě další rekonstrukční operace, a určitě budeme pacientku sledovat alespoň po dobu jejího vývoje a růstu. To nejnáročnější, co Natálku ještě čeká, bude návrat do běžného života. Ze svého života si totiž v podstatě pamatuje jen pobyt v nemocnici. Dá se říci, že se nevrací do svého známého domácího prostředí,“ dodal lékař.

Foto: Aleš Honus, Právo

Holčičku odvezlo domů do Budišova auto deníku Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám