Hlavní obsah

Vnitro by potřebovalo na platy policistů a hasičů asi 900 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo vnitra by potřebovalo příští rok o 860 až 900 miliónů korun navíc na to, aby neklesly platy příslušníků bezpečnostních sborů. Pokud peníze nedostane, tarify například policistů a hasičů klesnou o sedm procent, řekl na úterním jednání sněmovního bezpečnostního výboru o návrhu rozpočtu vnitra ministr Martin Pecina.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina a premiér Jan Fischer

Článek

"Jakým způsobem budou postiženi bezpečnostní sbory, s tím souhlasit nemohu. Povede to k tomu, že úředníci budou mít stejný platový dekret a bezpečnostní sbory budou mít tabulky sníženy o sedm procent," uvedl ministr. Při snížení objemu peněz na platy ve veřejné sféře o čtyři procenta, jak rozhodla kvůli úsporám vláda, se úředníkům ministerstva sníží prémie. Půjde údajně asi o pět procent.

Pecina požádal poslance výboru, aby ve Sněmovně podpořili návrh, podle kterého by platy lidí v bezpečnostních sborech zůstaly na letošní úrovni. Poslanci budou jednat o přesunech uvnitř rozpočtu ve středu, o týden později bude závěrečné schvalování návrhu hospodářského plánu. Pokud by se neměly snižovat ani mzdy úředníků, ministerstvo by potřebovalo navíc asi 1,2 miliardy korun.

Výdaje ministerstva jsou plánovány ve výši asi 59,8 miliardy korun, což je o 1,9 miliardy korun méně než letos. Příjmy vnitro předpokládá asi o 778 miliónů korun nižší než letos, mají být zhruba 10,2 miliardy korun.

Ministerstvo přišlo o peníze na 1910 volných míst, která byla seškrtána. "Peníze byly rozdělovány na pokrytí jiných nákladů během roku. Ministerstvo si zvyklo na jejich spotřebu. Nyní dramaticky chybí," podotkl ministr. Prioritou vnitra zůstává zavedení základních registrů, odsune naopak další projekty e-governmentu.

Odborům policie a hasičů se plánované snížení platů nelíbí. Devátého prosince chtějí demonstrovat před úřadem vlády. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám