Hlavní obsah

ODS varovala, že zásadnější změny v rozpočtu zpochybní mandát vlády

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté jsou připraveni podpořit vládou navržený rozpočet pro rok 2010. Šéf ODS Mirek Topolánek dodal, že strana podpoří pouze kosmetické změny a jakékoliv zásadnější přesuny v rozpočtu bude považovat za popření dosavadních dohod a zpochybnění mandátu vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Mirek Topolánek

Článek

Topolánek označil navržený rozpočet za kompromis a dodal, že pro ODS jsou akceptovatelné pouze takové změny rozpočtu, které budou přesunuty na odloženou spotřebu, případně na investice.

Místopředseda ODS Petr Nečas odmítl mimo jiné návrh, s nímž se ztotožňuje ČSSD a někteří lidovci, na přesun financí do systému sociálních služeb.

ČSSD a lidovci chtějí více peněz pro zemědělce

ČSSD před jednáním sněmovny avizovala, že bude prosazovat více peněz zemědělcům, nesnižovat objem financí v sociálních službách a nesouhlasí ani s plánovaným snížením platů zaměstnancům ve veřejném sektoru. Celkem by se mělo jednat o změny v objemu 11,5 miliardy korun. ČSSD avizovala, že chce, aby byl rozpočet přijat.

Změny ve výši 4,5 miliard chtějí i lidovci. Chtějí zachovat stávající výši mateřské a také více peněz pro zemědělce a sociální služby.

ODS vadí stěhování archivu

ODS v úterý zároveň vyzvala ministra vnitra Martina Pecinu, aby zastavil plánované stěhování Archivu bezpečnostních složek mimo Prahu.

Strana naznačila, že přesun, který má proběhnout během měsíce a půl, zavání obstrukcí a snahou činnost archivu paralyzovat

Reklama

Výběr článků

Načítám