Hlavní obsah

Lékařská komora útočí na vládu, zavléká prý krizi do zdravotnictví

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Česká lékařská komora (ČLK) ústy svého prezidenta Milana Kubka ostře vystoupila proti krokům kabinetu premiéra Jana Fischera. ČLK tvrdí, že schválením úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty a připravované úhradové vyhlášky, dojde ke snížení objemu poskytované lékařské péče.

Článek

ČLK se obává, že ke snížení objemu péče dojde z důvodu "nesmyslných sankcí", kterým budou lékaři při překročení objemu péče vystaveni ze strany zdravotních pojišťoven. Kubek prohlásil, že vláda tzv. Janotovým balíčkem zavléká nynější hospodářskou krizi do zdravotnictví.

Podle Kubka doposud nedostali lékaři připravovanou vyhlášku k připomínkovému řízení, přičemž termín již vypršel. Kritizoval zejména ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou, která její předložení přislíbila na sněmu komory.

ČLK má za to, že se v důsledku dopadů hospodářské krize zvýší nemocnost, přičemž se však nezvýší objem financí ve zdravotnickém systému. Kubek se pozastavil nad rozhodnutím kabinetu zrušit automatické valorizace plateb za státní pojištěnce.

Komora by uvítala, aby došlo alespoň k minimálnímu navýšení financí v celém systému, které by pokrylo alespoň nárůst cen léků a dalších změn.

Reklama

Výběr článků

Načítám