Hlavní obsah

Klaus jmenoval trojici nových ministrů

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet premiéra Jana Fischera se v pondělí dočkal prvních změn. Ve vládě se na příštím zasedání objeví tři nová jména - Juraj Chmiel, Jan Dusík a Pavel Zářecký. Zatímco dva prvně jmenovaní vystřídali na postech ministrů odcházejícího Štefana Füleho a Ladislava Mika, Zářecký usedl na post šéfa legislativní rady vlády. Do funkcí jmenoval nové ministry prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jan Fischer s novými ministry Jurajem Chmielem, Janem Dusíkem a Pavlem Zářeckým (zleva).

Článek

Chmiel, který doposud působil jako velvyslanec v Austrálii, převzal po Fülem resort pro evropské záležitosti. Protože byl dosud členem ODS, rozhodl se stranu opustit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus jmenuje Juraje Chmiela ministrem pro evropské záležitosti.

Podle mluvčího ODS Martina Kupky je Chmielův dopis, v němž se rozhodl ODS opustit, datován již 27. listopadu. Chmiel své členství ve straně ukončil proto, že dohoda stran o vzniku kabinetu od počátku počítala s tím, že v něm zasednou pouze nestraničtí úředníci.

Hlavní agendou, kterou se bude Chmiel ze svého postu zabývat, bude analýza Lisabonské smlouvy. "Hlavní náplní bude reflexe Lisabonské smlouvy, jejíž platnost začíná právě dneškem. První aktivita bude analýza názoru, co z ní vyplývá pro nás  i pro EU. Jinak ten útvar bude pokračovat na tom co dělal dosud,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci vlády premiér Jan Fischer. 

Ministr životního prostředí Ladislav Miko se od prosince vrací ke své práci pro EU. Na jeho místo nastoupí dosavadní náměstek Jan Dusík. Toho, stejně jako Mika, nominovala do vlády Strana zelených.

Právník Zářecký bude ve vládní funkci působit již podruhé. I tentokrát bude stát v čele legislativní rady vlády a bude mít statut ministra. Za jeho nominací jsou sociální demokraté.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nový šéf legislativní rady vlády Pavel Zářecký

Premiér Fischer po jmenování nové ministry symbolicky uvede do úřadů.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD chce ve vládě právníka Zářeckého

Šéf ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek potvrdil informaci Práva, že novým ministrem - šéfem Legislativní rady vlády se má stát za soc. dem. Pavel Zářecký. Ten už...

Fischer vymění tři ministry v pondělí

Trojice nových ministrů bude jmenována do funkce v pondělí 30. listopadu. Oznámil to ve středu premiér Jan Fischer s tím, že jejich jména oznámí ve čtvrtek.

Výběr článků

Načítám