Hlavní obsah

Jsme okázalí antipopulisté, řekl Kalousek na prvním sněmu TOP 09

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Miroslav Kalousek v pátek na prvním sněmu TOP 09, u jejíhož zrodu stál, označil stranu za okázale antipopulistickou. Vznikla podle něj ze "snění několika docela frustrovaných lidí". Na ustavující sjezd přijelo celkem 167 kandidátů ze všech krajů. V pátek schválili vnitřní stanovy, v sobotu budou volit vedení. S největší pravděpodobností bude šéfem strany exministr zahraničí a senátor Karel Schwarzenberg, který do funkce kandiduje jako jediný.

Začal první sněm TOP 09Video: ČTK

 
Článek

V pátek v 18:09 svolal zvuk lesního rohu do sálu pražského Top hotelu delegáty prvního sněmu strany TOP 09. Z ustavujícího sněmu by mělo vzejít vedení strany a vytvořit se orgány politické strany. Strana vznikla letos v létě a nyní v preferencích voličské přízně soupeří o třetí místo s KSČM na pomyslném žebříčku popularity parlamentních stran. 

Foto: Michaela Říhová, Právo

Čelní osobnosti TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek zahájily ustavující sněmu strany.

Kalousek, který má zájem stát se prvním místopředsedou strany, sněm seznámil s činností přípravného výboru. Zdůraznil, že strana, která nyní soupeří o třetí příčku voličské přízně s KSČM, vznikla před několika měsíci jako výsledek "snění několika docela frustrovaných lidí". Ti prý snili o jasně konzervativní a jasně proevropské české politické alternativě.  

Foto: Michaela Říhová, Právo

Miroslav Kalousek se zřejmě stane prvním místopředsedou vznikající TOP 09.

Připravené programové teze jsou podle Kalouska jen nástinem. Sněm by měl podle něj doporučit nyní volenému stranickému vedení, aby co nejdříve začalo pracovat na "řádném volebním programu pro řádné volby".

Kalousek: Nemáme rohy ani kopyta

Kandidátní listiny pro říjnové volby chce strana ponechat v původní podobě i pro řádné volby příští rok na jaře. Podle Kalouska tak mají kandidáti o půl roku víc času obcházet voliče a přesvědčovat je, že nemají "rohy ani kopyta". "Kampaň není přerušena, kampaň pokračuje," zdůraznil Kalousek.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Budoucí šéf konzervativců Karel Schwarzenberg

Po něm se krátce ujal slova exministr zahraničí Schwarzenberg, který právě svého někdejšího kolegu v koaliční vládě označil za toho, kdo stranu stmelil. "Bez pracovního nasazení, bez energie a bez znalostí poslance Miroslava Kalouska bychom tady neseděli pohromadě," zdůraznil Schwarzenberg.

O co nám jde, to je změna dusného povětří v české politice.
Karel Schwarzenberg v úvodní řeči

"Věřím, že jsme opravdu společnost, která ví, o co jde. O co nám jde, to je změna dusného povětří v české politice. My jsme nastoupili nikoliv, abychom dobývali funkce, nikoliv, abychom se vyšplhali nahoru, ale abychom bránili a zavedli samozřejmé zásady, které v evropské politice platí, do českého politického života," řekl předtím v zahajovací řeči sněmu Schwarzenberg.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Přípravný výbor TOP 09 s Karlem Schwarzenbergem v čele

"Kalousek má hlavní zásluhu v organizaci této strany, tak by si to zajisté zasloužil," uvedl před jednáním Schwarzenberg. Dodal, že by dělal předsedu velmi nerad, pokud by nebyl prvním místopředsedou Kalousek. Koho dalšího by chtěl ve vedení strany, Schwarzenberg nechtěl říci.  

Alespoň třetina žen u kormidla

Rychlé jednání dnešního dne zaskočilo zřejmě i samotné organizátory. Diskuse o stanovách je totiž podle Kalouska momentem, kdy se jednání "může zadrhnout". "Kdybychom si mohli být jisti, že tyto formality budou hotovy za hodinu, tak nebyl důvod svolávat dvoudenní sněm," poznamenal. 

Foto: Michaela Říhová, Právo

Horká kandidátka na jeden z předních postů TOP 09 Vlasta Parkanová

Od sobotní volby se velká překvapení nečekají. Po zvolení Schwarzenberga a Kalouska do dvou nejvyšších postů se budou konat i volby čtyř místopředsedů a několika dalších členů stranického vedení. Vedení strany zůstane ve funkcích po dva roky, delegáti v pátek odmítli návrh zkrátit jim funkční období na jeden rok. K budoucímu složení vedení Kalousek vyjádřil přání, aby v něm zasedla alespoň třetina žen.

TOP 09 se ustavila poté, co se Kalousek a část lidoveckého poslaneckého klubu dostala do sporu s novým stranickým vedením Cyrila Svobody, kterým vyvrcholilo dlouhodobé vnitrostranické napětí. V čele kandidátek ve většině krajů, které TOP 09 sestavila pro nakonec zrušené říjnové volby do Poslanecké sněmovny, stojí bývalí lidovci.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám