Hlavní obsah

Prasečí chřipce podlehla žena z Havířova, je už osmou obětí v ČR

Právo, Novinky, jas, plk
Havířov
Aktualizováno

V Havířově ve středu zemřel další člověk na prasečí chřipku. Podle ministerstva zdravotnictví se jedná o 48letou ženu. Pokud to potvrdí testy, bude se jednat o osmou oběť viru H1N1 v ČR. Ministerstvo to ve čtvrtek zveřejnilo na svém webu a Právu to potvrdila havířovská nemocnice.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pacientku jsme přijali na infekční oddělení v pondělí 16. listopadu s nálezem oboustranného zánětu plic s podezřením na virovou příčinu onemocnění,“ popsala situaci mluvčí havířovské nemocnice Jana Zlattnerová s tím, že nebezpečný virus byl potvrzen po pár dnech hospitalizace.

„Žena podstoupila antibiotickou léčbu a dostávala lék tamiflu. Během pobytu došlo u pacientky přechodně ke zlepšení nálezu, šestý den se však její stav zhoršil,“ uvedla mluvčí s tím, že život ženě nezachránilo ani okamžité přeložení na JIP infekčního oddělení a posléze na ARO.

Podle Zlattnerové netrpěla žena žádnou jinou závažnou nemocí. Jak a kde se mohla osmačtyřicetiletá žena nakazit prasečí chřipkou, mluvčí havířovské nemocnice nevěděla. 

Už 777 nakažených

Prozatím bylo v ČR potvrzeno šest úmrtí přímo na prasečí chřipku. V případě pacienta zesnulého v plzeňské fakultní nemocnici  doposud neproběhly všechny testy, ale dá se předpokládat, že i on podlehl viru H1N1.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň uvedl, že mezi oběti viru H1N1 se počítají i pacienti, u nichž prasečí chřipka nebyla hlavní příčinou úmrtí. Celkový počet obětí by tak byl osm.

Celkem bylo zatím potvrzeno 777 případů infekce, jen za poslední týden přibylo 144 nemocných. Informoval o tom Státní zdravotní ústav.

V Česku tento týden začalo  očkování chronických pacientů a lékařů proti prasečí chřipce. Epidemie byla v souvislosti s respiračními chorobami prozatím vyhlášena ve třech krajích.

Do dvou týdnů by mohla vláda rozhodnout o očkování dětí. Vakcinace by se měla týkat těžce nemocných dětí starších deseti let. Očkování nebude plošné.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula ve čtvrtek řekl, že prasečí chřipka má těžší průběh než klasická sezónní chřipka. [celá zpráva]

Přehled obětí prasečí chřipky v České republice
1.31letá pacientka zemřela 22.10. v karlovarské nemocnici
2.43letý pacient s akutní leukémií zemřel 12. 11. ve FNKV v Praze
3.42letý pacient s diagnózou obezity zemřel 13. 11. ve FN Ostrava
4.56letý pacient s chronickým onemocněním srdce a ledvin zemřel 20. 11. v Karlových Varech
5.42letý pacient s diagnózou obezity zemřel 20. 11. na ARO FN Plzeň
6.44letý pacient cizí národnosti zemřel 22. 11. v nemocnici ve Valalašském Meziříčí
7.62letý pacient po chemoterapii zemřel 24.11. ve VFN Praha
8.48letá pacientka zemřela 25. 11. v nemocnici Havířov
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám