Hlavní obsah

Nový ministr pro Evropu bude Juraj Chmiel, nahradí eurokomisaře Füleho

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Nástupcem Štefana Füleho ve funkci ministra pro evropské záležitosti bude Juraj Chmiel. Po schůzce s předsedou ODS Mirkem Topolánkem to ve čtvrtek oznámil premiér Jan Fischer. Füle bude Českou republiku zastupovat v Evropské komisi. Chmiel bude spolu s Janem Dusíkem a Pavlem Zářeckým jmenován v pondělí.

Článek

Dosavadní náměstek Dusík nahradí v kabinetu ministra pro životní prostředí Ladislava Mika, který se vrací ke své původní práci, Zářecký bude zastávat obnovený post šéfa legislativní rady vlády. Mika i jeho nástupce nominovala do vlády Strana zelených, Zářecký je kandidátem sociálních demokratů.

Chmiel v současné době působí jako velvyslanec České republiky v Austrálii, o jeho nástupci na ambasádě Fischer zatím nejednal.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Jan Fischer (vpravo) po jednání s předsedou ODS Mirkem Topolánkem.

Podle Topolánka splňuje Chmiel požadavky na nadstranickost i odbornost, byť je formálně členem ODS. "Neaktivním," zdůraznil Topolánek.

Ministrů dosazených občanskými demokraty bude po nynější rošádě v kabinetu zasedat sedm a zelení budou mít dva nominanty. Nejvíce, tedy osm, budou mít svých nominantů ve vládě sociální demokraté.

Juraj Chmiel

Narodil se roku 1960 v maďarské Budapešti. Základní školu a gymnázium absolvoval v Bratislavě, v roce 1984 dokončil studia na Karlově univerzitě v Praze v oboru orientalistika-afrikanistika. Je ženatý a má dvě děti.

Na úřadu vlády působil již v roce 2007 jako zástupce ředitele pro obranu, bezpečnost a zahraniční politiku. Na začátku následujícího roku pak byl jmenován velvyslancem v Austrálii s akreditací pro Nový Zéland a další přilehlé oblasti.

Během let 1992 až 2007 byl ministerstvem zahraničí vysílán na diplomatické mise v převážně afrických zemích. Jako volební pozorovatel působil na misi v Bosně a Hercegovině a v Bělorusku.

Fischer se s Topolánkem dohodl na pravidelných schůzkách, které by se měly uskutečňovat každé dva až tři týdny. Mezi témata, o nichž chtějí v nejbližší době diskutovat, bude patřit zejména návrh rozpočtu na příští rok, kterým se budou poslanci zabývat na prosincové schůzi a loterijní zákon. Podobně by měla fungovat i komunikace mezi premiérem a předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám