Hlavní obsah

Antiislamista Wilders v ČR nevystoupí, nemá kde

Aktualizováno

Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders zrušil návštěvu České republiky. Důvodem je podle senátora Jiřího Oberfalzera, který protiislámského agitátora do Prahy pozval, že nebylo možné zajistit pro přednášku prostory.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Geert Wilders

Článek

"Palác Aventin, se kterým byla přednáška domlouvána, těsně před podpisem smlouvy ucukl a jednání navíc popřel. Majitelé se totiž podle svých slov obávají odvety ze strany muslimů," uvedl v tiskovém prohlášení šéfredaktor Eurabia.cz  Edvard Steinský, který spolu se senátorem Jiřím Oberfalzerem politika pozval.

Původní vystoupení v Senátu, kam Wilderse pozval právě Oberfalzer, zakázal totiž předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). [celá zpráva]

„Počet zájemců o přednášku překonal počet míst, které sály poskytovaly. Museli jsme odmítat i zájemce o rozhovor s panem Wildersem z řad médií. To svědčí o tom, že naše rozhodnutí Geerta Wilderse pozvat, bylo trefou do černého a povzbuzuje nás to v dalším úsilí,“ dodává Steinsky.

Předseda populistické, protiimigrantské Strany pro svobodu Wilders, kritik politiky multikulturalismu, požaduje omezení vlivu Evropské unie, odmítá vstup Turecka do EU, usiluje o zastavení imigrace do Nizozemska a chce zakázat výstavbu mešit v zemi. Úspěch zaznamenala jeho strana v letošních volbách do Evropského parlamentu, v Nizozemsku skončila na druhém místě. Za své výroky proti islámu se má v lednu zodpovídat před soudem.

O obrovský rozruch kolem své osoby se Wilders zasadil svým protiislámským videem Fitna, v němž spojil zpravodajské záběry z muslimských teroristických útoků a jejich xenofobních projevů s úryvky z koránu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám