Hlavní obsah

Poslanci porušují zákon, nehlásí střet zájmů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Mnozí poslanci si nedělají příliš těžkou hlavu s dodržováním zákona o střetu zájmů. Ten má regulovat chování politiků tak, aby bylo zřejmé, že nevyužívají svého politického vlivu k získání osobních výhod.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Poslanci i senátoři si po léta zvykli, že zákonu učiní zadost jednou ročně svým čestným prohlášením, v němž uvádějí své vedlejší podnikatelské aktivity a příjmy a také nově nabytý movitý a nemovitý majetek.

Jenže ignorují jedno z klíčových ustanovení zákona, podle kterého mají vždy při jednání parlamentu oznámit svůj vztah k projednávané věci. Jako výsměch tak působí např. opakovaná oznámení při debatách o antikuřáckém zákonu, kdy se jednotlivci hlásí mezi kuřáky nebo nekuřáky. Skutečný střet zájmů ale obvykle zamlčují, čím porušují zákon.

Němec: K hazardu mám odborný vztah

A příklady? Třeba poslanec Pavel Němec (ČSSD) či Jan Špika (ODS). Ačkoli poslanci na dotaz Práva tvrdí, že zákon neporušují, oba nakonec připustili, že se ještě poradí. Němec pak dodal, že „povinnosti tedy učiní zadost“. Poslanec soc. dem. se ve Sněmovně výrazně angažuje při prosazování loterijního zákona. Vedle opakovaných interpelací na ministra financí Eduarda Janotu a premiéra Jana Fischera je Němec spoluautorem soc. dem. návrhu loterijního zákona, který má umožnit obcím regulovat nekontrolovatelný hazard.

To je určitě záslužná věc. Jenže poslanec má současně advokátní kancelář, která se orientuje právě na hazard. Také zastupuje obce ve sporech s ministerstvem financí, kde Němec v minulosti šéfoval odboru dohledu nad loteriemi.

Ani to by nebyl problém, neboť zákon o střetu zájmů politiků podnikání nezakazuje. Musí ovšem při projednávání věci na svůj vztah upozornit. A to Němec nikdy neudělal.

„Nevím, o jaký střet zájmů by se mělo jednat,“ řekl ve středu Právu Němec s tím, že k hazardu má odborný vztah.

Poslanec uvedl, že smyslem jeho práce je napomoci ke změně podmínek v provozování hazardu v Česku. I proto je členem legislativní komise Svazu měst a obcí.

Podle něj svůj vztah k hazardu nijak nezamlčuje, lze se o něm dočíst i na jeho osobních webových stránkách. Tam stojí i to, že za registraci, na jejímž základě lze sledovat poslancovy odborné články a informace z médií o hazardu, zaplatí město či obec v případě zájmu po pěti tisících korunách ročně, občané či podnikatelé po osmi tisících.

„Formalitě bude učiněno zadost,“ připustil nakonec Němec a slíbil, že svůj vztah bude ve Sněmovně oznamovat.

Porušení zákona o střetu zájmů je přestupek, za který hrozí pokuta až 50 tisíc korun. To by ale někdo musel podat podnět místně příslušné přestupkové komisi, která o pokutě může rozhodnout. Těžko si ale představit, že by přestupková komise udělila pokutu „svému“ poslanci, na kterého může město nebo obec spoléhat při rozdělování nejrůznějších dotací.

Špika: Energetika je široký pojem

Také Špika nikdy při jednání dolní komory veřejně neoznámil, že je čtvrtinovým akcionářem firmy Lumen Energy, která je jedním z alternativních prodejců elektřiny. Ani to by nebyl problém, pokud by se ovšem poslanec výrazně neangažoval při projednávání energetických zákonů a svůj vztah k věci nezamlčel.

„Já to nevnímám jako střet zájmů. Choval jsem se tak, jak mi řekli právníci, nyní si to opět ověřím,“ řekl Právu Špika a dodal: „V případě, že by mělo dojít k jednání o věci, která by souvisela s činností firmy, tak se vzdám hlasování a uvedu střet zájmů.“ Energetika je prý široký pojem.

Špika uvedl, že na střet upozorňuje pravidelně při jednání sněmovního podvýboru pro energetiku, jehož je předsedou. Podle zápisů z podvýborů ale svůj střet oznámil pouze jednou, a to krátce poté, co vyšlo veřejně najevo, že je spolumajitelem firmy obchodující s energií a současně šéfem podvýboru.

Poslanec ve středu pojal podezření, že si někdo objednal jeho skandalizaci kvůli možnému střetu zájmů. Jeho obava může souviset s tím, že asistenta mu dělá Pavel Dlouhý, místostarosta Hluboké, který je mezi členy ODS kvůli svému politickému vlivu nazýván hlubockým knížetem.

Jinak než Špika to ale vidí šéf české pobočky protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka.

„Jejich postup je arogantní,“ řekl Právu s tím, že oznamovat vztah k věci je zákonnou povinností. „Jako porušení zákona je to třeba posuzovat. Faktem je, že dodržování zákona nikdo nevynucuje, takže moc nemá smysl,“ přiznal Ondráčka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám