Hlavní obsah

Poranění vojáka v Kosovu zavinila neodborná manipulace se zbraní

Voják, který o víkendu postřelil svého kolegu, podle zjištění vojenské policie neodborně manipulovat se zbraní. Informovala o tom mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Zvláštní komise strávila v Kosovu šetřením jeden den, v úterý se vrátila do ČR. Přiletěla i část odvolaných velitelů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Patrola českých vojáků v Kosovu

Článek

Do vlasti se s členy komise vrátili dva přímí nadřízení střílejícího vojáka a také příslušník české mise KFOR, který v Kosovu zavinil autonehodu. Kontingentu armády ČR zatím velí Jan Žárský, který nahradil odvolaného Jiřího Kývalu. [celá zpráva]

O dalším osudu nadřízených vojáka, který údajně zranil svého kolegu, rozhodnou výsledky vyšetřování případu. Postřelený je ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života. Jakmile to jeho pooperační stav dovolí, bude převezen do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích, upřesnila Růžičková.

Voják, který v neděli během hlídky na kosovské administrativní hranici zavinil autonehodu, podle Růžičkové nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky. "Nehoda se obešla bez zranění. Případ šetří vojenská policie," sdělila ČTK mluvčí.

Vojáci kouřili marihuanu

Český kontingent v Kosovu se v poslední době potýká s řadou problémů. Před dvěma týdny náčelník generálního štábu Vlastimil Picek prozradil, že čtyři čeští vojáci v misi KFOR kouřili marihuanu či hašiš.

Někteří to zdůvodňují tím, že na misi není co dělat a vojáci se nudí. Česko se mise účastní v rámci mezinárodních závazků.

Jádro 15. kontingentu v silách KFOR tvoří příslušníci 131. smíšeného dělostřeleckého oddílu 13. dělostřelecké brigády z Pardubic. Velkou částí jsou zastoupeni též příslušníci pardubické 14. brigády logistické podpory. Kontingent dále doplňují vojáci z dalších 54 útvarů a zařízení české armády.

Reklama

Související témata:

Související články

Velitel českých vojáků v Kosovu byl odvolán

Ministr obrany Martin Barták odvolal velitele českého kontingentu v Kosovu Jiřího Kývalu. Důvodem je sobotní událost, při které byl zraněn český voják - 26letý...

Výběr článků

Načítám