Hlavní obsah

Rada Ústavu pro studium totalit hodlá vypsat konkurs na místo Žáčka

– Praha
Právo, Josef Koukal

Rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) bude ve středu jednat o výběrovém řízení na nového ředitele této instituce. Právu to potvrdila radní Petruška Šustrová s tím, že konkurz nemá přímou souvislost s kritikou, která se snesla v poslední době na hlavu současného ředitele Pavla Žáčka.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pavel Žáček

Článek

„Rada se na začátku tohoto roku dohodla, že je potřeba vyhlásit výběrové řízení, a to po dalším roce jeho fungování. Ta lhůta teď končí a nastává čas, kdy bychom se měli dohodnout na podmínkách výběrového řízení,“ řekla Právu radní Šustrová.

Sama je prý připravena navrhnout tento bod na středečním jednání Rady ÚSTR. „Až mě překvapilo, že funkční období není omezeno na nějakou určitou dobu. Ono to pak vždycky vypadá, že ředitel je odvoláván kvůli něčemu. Část lidí to vnímá jako nějakou politickou funkci, což mě děsí,“ doplnila Šustrová.

Potřebu řešit výběr nového šéfa vyjádřili i další oslovení členové rady. „Myslím, že dvouleté období je skutečně termínem na potřebné ohlédnutí a rozhodnutí, kudy dále,“ uvedl radní a děkan Filozofické fakulty UK v Praze Michal Stehlík.

„Pokud jde o soubor kritiky, rada ústavu bude všechny aspekty nynější situace řešit,“ dodal Stehlík. Podobný názor má i další radní a rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala.

Žáček byl ředitelem ústavu jmenován bez konkurzu k 1. lednu 2008 poté, co byl už v červenci 2007 ustanoven zmocněncem vlády pro zřízení ústavu a Archivu bezpečnostních složek.

V nedávné reakci na petici aktivisty Stanislava Pence, která volá po jeho odvolání a kterou podepsal i exprezident Václav Havel, prohlásil, že je připravený se do případného výběrového řízení na místo ředitele ústavu přihlásit.

Reklama

Výběr článků

Načítám