Hlavní obsah

V Česku zemřel na prasečí chřipku další člověk

Právo, Novinky, Jiří Mach, Aleš Fuksa
Aktualizováno

V nemocnici ve Valašském Meziříčí v neděli po poledni zemřel muž nakažený virem prasečí chřipky. Podle mluvčího nemocnice Tomáše Želazka byl virus pandemic H1N1 s největší pravděpodobností příčinou úmrtí, protože u muže nebyla prokázána žádná jiná nemoc. Přesnou příčinu úmrtí stanoví pitva, která se uskuteční v nejbližších hodinách.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Vakcína proti prasečí chřipce

Článek

Podle informací Práva se jedná o Moldavce, který se zřejmě nakazil od své přítelkyně. Žena, která přijela z oblasti zasažené virem H1N1 a chřipku prodělala, jí nakazila svého přítele. Jeho stav se pak nadále zhoršoval.  

"Pětačtyřicetiletý cizinec byl přijat do nemocnice s příznaky chřipky v úterý 10. listopadu odpoledne. Ihned byly u něj udělány testy a ty o den později potvrdily přítomnost viru pandemic H1N1," uvedl Želazko.

Podle něj byl stav muže po celou dobu velmi vážný a byl v izolaci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Všechny postupy nemocnice i personálu kontrolovala Krajská hygienická stanice. 

Na klinice platí již déle než týden preventivní zákaz návštěv. "V současné době leží v izolaci na anesteziologicko-resuscitačním oddělení nemocnice další muž s diagnózou prasečí chřipky. Má veškerou potřebnou péči a je pod intenzivní kontrolou. Jeho stav se zlepšuje, přesto další vývoj lze těžko předvídat," doplnil mluvčí.

V Česku jde o pátý případ úmrtí v souvislosti s nákazou. Čtyři lidé zemřeli na prasečí chřipku, jeden člověk na leukémii a související komplikace. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám