Hlavní obsah

Expert na karty: Vykradání kont je dílem organizovaného zločinu

Právo, Jindřich Ginter

Za únikem identifikačních údajů k platebním kartám ve Španělsku a vysátí stovek kont s největší pravděpodobností stojí organizovaný zločin spojený s lidmi mající přístupová práva k těmto datům. Uvedl to člen Sdružení pro bankovní karty a ředitel kartového provozu ČS Karel Kadlčák.

Článek

Můžete popsat, jak vůbec k tak rozsáhlému úniku údajů k bankovním kartám a jejich následnému zneužití mohlo dojít? Jaké jsou pravděpodobné varianty?

Přesný důvod zatím neznáme, ale podle dostupných informací došlo k úniku dat ze systému některého procesora, který zpracovává karetní transakce na bankomatech a platebních terminálech.

Podle rozsahu případu se podle vás jedná spíše o jednotlivce nebo vysoce organizovanou zločineckou skupinu?

Za podobnými útoky stojí v naprosté většině případů dobře organizované mezinárodní kriminální skupiny.

Máte povědomí o tom, že by se ve světě stal obdobný případ, třeba v USA?

Z pohledu českých bank jde rozhodně o jeden z největších případů vůbec, srovnatelný snad jen s únikem miliónů dat o kartách v USA zhruba před dvěma lety.

Kolik lidí v Evropě může být odhadem postiženo, tedy jim z účtů zmizeli peníze?

Ohroženy mohou být statisíce držitelů karet, postiženo jich bude jistě mnohem (řádově) méně.

Kolika lidí se u nás týkají preventivní opatření, tedy blokace?

Například Česká spořitelna, která vydává v ČR nejvíce karet, blokuje řádově stovky karet. Zaznamenali jsme kolem deseti případů zneužití karet, škodu jsme klientům kompenzovali v plné výši. Celkovou výši škody však nebudeme zveřejňovat.

Je podle vás počet okradených lidí víceméně konečný nebo může ještě narůstat?

Nelze vyloučit, že se ještě objeví další případy zneužití karet. V případě, že se prokáže zneužití dat z důvodu skimmingu nebo úniku dat, bude ČS všechny klienty plně kompenzovat.

Je blokování karet klientů skutečné řešení kalamity, když se pořádně neví, kde "díra" vznikla a kdo jí způsobil?

Blokování karet je nejrychlejší a nejúčinnější krok, který můžeme v současné chvíli udělat.

Případ se zatím týká karet, s nimiž byly uskutečněny transakce ve Španělsku, nebo se šíří i na další lokality a země?

Tento konkrétní případ se vztahuje pouze na klienty, kteří kartu použili ve Španělsku. Právě jejich karty jsou v uvedených státech blokovány.

Co může klient udělat pro to, aby riziko zneužití karty minimalizoval?

Doporučujeme používat k platbám přes internet zabezpečené obchodníky, při platbě v restauraci nedopustit, aby číšník s kartou někam zašel, chránit si PIN. V některých případech ale zneužití zabránit nelze a právě v takových situacích škodu plně kompenzujeme.

Jsou za této situace bezpečné platby přes internet, kdy jen vyplníte kódy karty a prodávající si peníze strhne z účtu sám? Minimalizuje riziko plateb přes internet používání tzv. virtuálních, uzamykatelných karet?

Platby kartami přes internet obecně patří k rizikovějším transakcím kartou. Nicméně existují takové technologie, které riziko zneužití karet minimalizují, a proto klientům doporučujeme, aby nakupovali u zabezpečených obchodníků (například 3D Secure, Verified by VISA)

V Česku je většina bankomatů vybavena tzv. antiskimmovacím zařízením, které brání nelegálnímu odečítání kódů karty, včetně PIN. Ve Španělsku byla tato zařízení?

O tom, jak jsou zabezpečeny bankomaty ve Španělsku informace nemáme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám