Hlavní obsah

Otrávenost Čechů politickou situací trvá, oceňují ale práci vlády a prezidenta

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou dlouhodobě nespokojeni s politickou situací a nic na tom nemění ani fakt, že zemi již několik měsíců vede úřednický kabinet, který se těší značné důvěře veřejnosti. Se stávající politickou situací je přesto nespokojeno 87 procent lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus po jednání s premiérem Janem Fischerem

Článek

Více než 30 procent lidí bylo se situací v politice spokojeno naposledy před volbami v roce 2006. Mírné zlepšení se dalo u veřejnosti pozorovat v souvislosti se začátkem předsednictví Radě EU počátkem roku. Po pádu kabinetu premiéra Mirka Topolánka se spokojenost znovu propadla k deseti procentům.

Nejpozitivněji hodnotili občané za poslední měsíc práci hlavy státu. Přes 60 procent dotázaných má za to, že prezident pracoval dobře, či velmi dobře. O kabinetu si totéž myslí 58 procent respondentů, o parlamentu 30 procent lidí.

Příznivé hodnocení práce a spokojenost s politickou situací (v procentech)
duben 2009říjen 2009listopad 2009
prezident585561
vláda246058
parlament182830
politická situace101613
zdroj: STEM

Na hodnocení kabinetu premiéra Jana Fischera je patrné, že  jeho práci pozitivně hodnotí lidé napříč politickým spektrem. Největší podpoře se těší u voličů TOP 09, ODS (kolem 70 procent), ale i sympatizanti lidovců či ČSSD hodnotí v 60 procentech jeho práci pozitivně. Kabinet hodnotí kladně i dvě pětiny příznivců KSČM.

Ještě vyrovnanější je hodnocení prezidenta, jehož práci hodnotí pozitivně kolem 60 procent lidí napříč stranami. Nejpozitivněji práci hlavy státu hodnotí sympatizanti ODS (77 procent), nejhůře voliči lidovců (53 procent).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám