Hlavní obsah

RWE neplatí za pozemek pod plynovodem, obec to žene k evropskému soudu

Právo, Šárka Tonarová
Hora Sv. Kateřiny

Horská obec Hora Svaté Kateřiny na Mostecku se chystá k evropskému soudu, a to kvůli plynovodu. Už déle než pět let se totiž pokouší přimět plynárenskou společnost RWE, aby jí zaplatila za pronájem obecního pozemku pod svou přečerpávací a měřicí stanicí.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Bývalý starosta Chomutova a exsenátor za ODS Alexandr Novák (v popředí) u soudu, který řešil případ jeho údajného přijetí úplatku 43 miliónů korun za ovlivnění prodeje akcií Severočeské plynárenské.

Článek

"Chovají se k nám jako bychom byli vyděrači. A přitom od ostatních vlastníků klidně vykupují pozemky za milióny korun nebo jim platí statisícové částky za zřízení věcného břemena," stěžuje si starostka Eva Horáková (SNK-ED).

Na pozemcích údajně vydělává exsenátor

Jedním z lidí, kteří na obchodech s pozemky vydělávají, je i bývalý chomutovský senátor a starosta Alexandr Novák (ODS), soudně stíhaný pro podezření z přijetí úplatku za prodej akcií distribučních společností Severočeská plynárenská a Severočeská energetika Děčín německé společnosti VNG-Verbundenz Gas.

Podezření vzbudila údajná transakce s kyperskou společností Intercontactor, která měla na Novákovo konto v Rakousku poslat 2,27 miliónu německých marek jako vyúčtování německé firmě Export Import za nákup akcií v Česku.

Podle zjištění Interpolu však taková firma v SRN neexistovala a s ČR tedy nemohla obchodovat. Policisté z toho vyvodili, že 43 miliónů korun je ve skutečnosti provize za dojednání obchodu mezi městem a firmou VGN. Přestože k události došlo v první polovině 90. let, soud s Novákem dosud neskončil. Zmizel jeho spoluobžalovaný, Němec Petr Schmell.

Kontakty na distributory energií by mohly být podle zastupitele z Hory Svaté Kateřiny, který si nepřál být jmenován, také za Novákovými obchody s RWE Transgas Net. Přestože se plynaři léta brání zaplatit obci dvousetkorunový pronájem za každý m² celkem 1,3hektarového pozemku, od společnosti Real Estate, v jejímž představenstvu Novák sedí, loni koupili pozemek v nedalekém Brandově za 14 miliónů korun.

Informace mohl dostat od přátel

Novákovi zaplatili také za zřízení věcného břemena na jeho jedenáctihektarovém pozemku 335 tisíc.

"Nevím, co jsme RWE udělali, že s námi nejedná stejně vstřícně. Obrátili jsme se na soud, abychom získali peníze za pronájem našeho historického majetku. Firma reagovala tím, že začala zpochybňovat naše vlastnictví," postěžovala si starostka. České soudy obci nepomohly, vesnice se proto obrátí na evropský soud.

Novák koupil pozemky v lokalitě, kterou protínají dva tranzitní plynovody s ruským a norským plynem. K nim by měl přibýt plynovod Gazela, který napojí Německo na plyn z plynovodu Nord Stream pod Baltem a MET. I ony zřejmě povedou přes nebo kolem Novákových pozemků.

Novák je místopředsedou krajské ODS. Kuloární informace mu přisuzují značný vliv, objevil se například ve vyjednávacím týmu po posledních krajských volbách.

K informacím o záměru vybudovat oba plynovody se mohl dostat od přátel na úřadech, a to během složitého procesu projednávání dopadu staveb na životní prostředí, tzv. EIA. Úředníci o záměrech vědí jako jedni z prvních.

Na zneužívání informací lidmi kolem úřadů si již dříve stěžoval i jeden z bývalých šéfů RWE Klaus Homann: "Tito lidé z dokumentů zjistí, kudy má plynovod vést, skoupí pozemky od majitelů, kteří o ničem ještě nevědí, a nám pak předkládají horentní finanční požadavky."

Jedenáctihektarový pozemek nekoupil Novák přímo, od státu ho získal jiný člověk za 765 tisíc. Po několika měsících ho však poslal dál, a to do vlastnictví bývalého senátora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám