Hlavní obsah

Senát zhatil Oberfalzerovy snahy pozvat na přednášku xenofoba Wilderse

Aktualizováno

Kontroverzní nizozemský politik Geert Wilders, kritik islamismu a imigrace, v českém Senátu projev mít nebude. Usnesení senátní mediální komise, které mu mělo vystoupení umožnit, bylo ve čtvrtek zrušeno. Požádal o to předseda horní komory Přemysl Sobotka (ODS) s tím, že v opačném případě by musel zasáhnout senátní organizační výbor.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Kontroverzní politik Geert Wilders

Článek

Uvedl to v prohlášení, v němž se podobně jako vedení ODS distancoval od akce organizované předsedou mediální komise Jiřím Oberfalzrem (ODS).  

Vedení ODS dalo ve čtvrtek ruce pryč od iniciativy svého senátora Oberfalzera, který pozval do Prahy nizozemského xenofobního politika Geerta Wilderse. Ten by měl koncem listopadu na půdě Senátu představit svůj protiislámský snímek Fitna (Rozvrat), který vzbudil v EU i za jejími hranicemi značný odpor.  

"Názory a proklamace Geerta Wilderse jsou v zásadním rozporu s politikou ODS, která je postavena na vzájemné toleranci a respektování osob různého vyznání a národnosti. Prezentace Wildersových často extrémních postojů překračuje meze svobody projevu, která v demokratické společnosti nemá umožňovat šíření vzájemné nesnášenlivosti a prohlubování extremismu ve společnosti," uvedlo v tiskové zprávě vedení ODS.

Oberfalzer: Když ne v Senátu, tak jinde

Proti návštěvě kritika islamismu a imigrace Wilderse se postavili také předsedové zahraničních výborů obou komor parlamentu za ČSSD a označili to za "pobuřující a velmi neuvážené".

"Kontroverzního nizozemského politika Geerta Wilderse pozval k vystoupení v Senátu Jiří Oberfalzer. Vedení ODS se od této jeho osobní iniciativy distancuje,“ zdůraznila ODS.

Oberfalzer nechtěl kritiku zatím komentovat, stanovisko slíbil poskytnout v pátek. Podle něj ještě bude předmětem dalších jednání, zda se Wildersova přednáška a promítání protiislamistického filmu Fitna uskuteční koncem listopadu alespoň na jiném místě v ČR, když nebude v Senátu.  

V Británii Wilderse ke slovu nepustili

Oberfalzer pozvání předsedy protiimigrantské Strany pro svobodu (PVV) do Prahy zdůvodnil tím, že nizozemskému politikovi bylo protiprávně znemožněno v únoru vystoupit v britské Sněmovně lordů.

Wilders, který chce v Praze mluvit o svobodě slova, podle Oberfalzera "říká věci možná kontroverzní, ale v jádru pravdivé". "Wildersova rétorika se nemusí každému líbit, ale je v zájmu demokratické diskuse jeho slova slyšet," dodal senátor, kterého s Wildersem spojuje odpor vůči Lisabonské smlouvě.

Ostrou kritiku sklidil Oberfalzer od šéfů zahraničních výborů Jana Hamáčka a Jiřího Dienstbiera. Ve svém prohlášení připomněli, že Wildersovi za jeho prohlášení hrozí v Nizozemsku trestní stíhání. Pozváním Wilderse podle nich kritici Lisabonské smlouvy z řad ODS v čele s Oberfalzerem odhalili svoji skutečnou hodnotovou orientaci.

Odmítáme, aby na parlamentní půdě vystupoval člověk s extrémními ultrapravicovými názory, které odporují jakýmkoli demokratickým principům.
Šéfové zahraničních výborů parlamentu

"Zařazují se do skupiny těch, kdo pod rouškou hájení svobody a národních zájmů reprezentují krajně pravicové a xenofobní přístupy," míní Dienstbier a Hamáček. "Odmítáme, aby na parlamentní půdě vystupoval člověk s extrémními ultrapravicovými názory, které odporují jakýmkoli demokratickým principům," prohlásili.

Sobotka hodlá promítání Fitny v Senátu zabránit

Současně vyzvali předsedu Senátu Přemysla Sobotku, aby nepřipustil konání této akce v prostorách horní komory. Ten ohlásil, že kvůli tomu svolá organizační výbor, který by akci mohl zabránit, pokud mediální komise nezruší akci sama. Organizační výbor nakonec zasahovat nemusel.

Wilders, jehož strana v Nizozemsku skončila v evropských volbách na druhém místě, požaduje omezení vlivu Evropské unie, odmítá vstup Turecka do EU, usiluje o zastavení imigrace do Nizozemska a chce zakázat výstavbu mešit v zemi. Wildersův několikaminutový snímek Fitna sporným způsobem prezentuje islám, v ČR jej na svém webu promítala například krajně pravicová Národní strana. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám