Hlavní obsah

Lidé nejvíce věří lídrům TOP 09

Z představitelů politických stran lidé nejvíce důvěřují lídrovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Následuje zakladatel této strany Miroslav Kalousek a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Naopak nejmenší důvěře se podle internetového průzkumu agentury SANEP těší poslankyně zelených Kateřina Jacques.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Malou důvěru občanů mají i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, místopředseda ODS David Vodrážka a poslanec ODS Ivan Langer.

Výrazné oblibě se netěší ani předsedové sociálních a občanských demokratů Jiří Paroubek a Mirek Topolánek. Nedůvěřují jim téměř čtyři pětiny Čechů. Paroubek tak skončil na šestém místě pomyslného žebříčku a Topolánek na 12.

Schwarzenbergovi věří 47 procent lidí, Kalouskovi 42 procent a Sobotkovi 41.

Paroubka předběhli vedle Sobotky i další straničtí kolegové jako jihomoravský hejtman Michal Hašek a poslanec Zdeněk Škromach.

Nejdůvěryhodnějším představitelem občanské demokracie je místopředseda ODS Petr Bendl, kterému věří stejně jako Paroubkovi 27 procent dotázaných. Topolánkovi důvěřuje 22 procent lidí. S 26 procenty důvěry ho tak předstihl i pražský primátor Pavel Bém a místopředseda ODS Petr Nečas s 23 procenty.

Z představitelů KDU-ČSL lidé nejvíce věří poslanci Janu Kasalovi, a to konkrétně 24 procent dotázaných. Kasal tak skončil na desátém místě před předsedou lidovců Cyrilem Svobodou, který se umístil na 13. místě se ziskem 21 procent.

Předseda KSČM Vojtěch Filip získal důvěru od 19 procent lidí a skončil na 15. místě, o dvě místa dál se umístil předseda Strany zelených Ondřej Liška s 18 procenty důvěry.

SANEP provedl průzkum ve dnech 3. až 12. listopadu a zúčastnilo se ho 19.340 lidí ve věku 18 až 69 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám