Hlavní obsah

Vakcíny na prasečí chřipku už dorazily do ČR

Praha
Aktualizováno

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková ve středu informovala, že do České republiky již dorazilo prvních 95 tisíc dávek vakcíny proti prasečí chřipce. Očkování má začít příští týden. V Česku bude očkován téměř milión lidí, ne pouze půl miliónu, jak se původně plánovalo. Očkovat se totiž bude většinou pouze jednou dávkou, ne dvěma, oznámila Jurásková. Ve čtvrtek tuto změnu v pandemickém plánu bude schvalovat bezpečnostní rada státu.

Článek

Ve čtvrtek se sejdou také zástupci regionů, kteří se budou radit o tom, jak se bude v jednotlivých krajích očkovat.

V nejbližších dnech budou očkovací látky dodány praktickým lékařům a vakcinačním centrům. Nejprve budou naočkováni chronicky nemocní pacienti, poté vybraní zdravotníci.

Na lidi nutné pro zajištění chodu státu, tedy například na policisty, hasiče a lidi z krizových štábů, přijde podle ministryně řada až následně, pravděpodobně v prosinci.

Jurásková dále uvedla, že se již domlouvá s ministryní školství Miroslavou Kopicovou na opatřeních ve školách, které se týkají prasečí chřipky. Takzvané chřipkové prázdniny budou moct školy zřejmě v budoucnu vyhlásit vždy na sedm dní, a to v případě, že onemocní nejméně 15 procent žáků. Hlavní hygienik ČR Michael Vít prý doporučuje posunout hranici na 20 až 25 procent nemocných dětí, bude se o tom prý ještě jednat.

Nemocnost podle ministryně není v ČR zatím nijak dramatická. Epidemického prahu, který činí 2000 nemocných na 100 tisíc obyvatel, ještě nedosáhl žádný kraj. Není ale podle ní vyloučeno, že se tak brzy stane. Když se mluví o nemocnosti, jde o akutní respirační choroby a chřipkové nemoci.

Přímo na prasečí chřipku už se netestují všichni nemocní a nachlazení, to podle ministryně z kapacitních důvodů ani nejde. Skutečně prokázaných nemocných s prasečí chřipkou je podle Juráskové v ČR přibližně 500.

Na chřipku nechtějte antibiotika

Ministryně zároveň varovala, aby pacienti nepožadovali zbytečně od svých lékařů antibiotika při chřipce. Na chřipku nezaberou a mohou jim způsobit nežádoucí účinky, například průjem.

Bakteriální zánět plic, který je možnou komplikací chřipky, se určitě vždy antibiotiky léčit bude, ujistila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám