Hlavní obsah

V hradeckém diagnostickém ústavu se objevila prasečí chřipka

Právo, Ludmila Žlábková
Plotiště

Prudké zhoršení zdravotního stavu zhruba devatenácti dětí zkomplikovalo víkend v královéhradeckém Dětském diagnostickém ústavu v Plotištích. Výsledkem byla hospitalizace sedmi z nich ve fakultní nemocnici, u dvou byl diagnostikován virus prasečí chřipky.

Článek

„Nástup nemoci byl velmi rychlý, nejhorší situace byla z pátku na sobotu a ještě ze soboty na neděli. Horečky nešly dolů, přidaly se i další komplikace, například těžké dýchání. Proto jsme zavolali záchranku,“ řekl Právu ředitel zařízení Pavel Janský.

Kromě dětí onemocnělo do této chvíle i deset dospělých, zaměstnaných v Ústavu. „V neděli byla odvezena ještě jedna dívka do nemocnice, ale pak už další dítě neonemocnělo. Teď se zdá, že u většiny nemocných se situace stabilizovala, teploty šly dolů. Nástup nemoci byl rychlý, ale také rychle odezněl,“ míní Janský.

V ústavu panuje speciální režim

Jak dodal ředitel, ihned byla přijata karanténní opatření: „Oddělili jsme zdravé od nemocných, byl vyhlášen zákaz návštěv, děti nepřijímáme ani nepropouštíme, není možný pohyb mimo budovu a náš pozemek."

"Pro zdravé byl vyhlášen šetřící režim, rozdal jsem také roušky a během středy bychom pro dospělé pracující s dětmi měli získat antivirové respirační masky,“ vyjmenoval Janský. Jedním z možných zdrojů nákazy může být i mobilní telefon.

„Dětem proto umožňujeme telefonovat, ale po každém použití se musí přístroj vydezinfikovat,“ doplnil ředitel, který se nyní obává, aby neonemocnělo víc dospělých a aby bylo možné zajistit služby a péči o děti. Starosti jsou i s některými rodiči, kteří špatně nesou omezení návštěv a telefonních hovorů.

Nemocnice vyhlásila zákaz návštěv

Zdroj nákazy není dosud znám. „Musím zmapovat do jaké míry byli třeba v zahraničí dospělí, ale žádné z dětí mimo republiku nebylo,“ uvedl ředitel diagnostického ústavu.

I v souvislosti s tímto případem vyhlásila v úterý Fakultní nemocnice v Hradci Králové zákaz návštěv pacientů. Opatření bude platit do odvolání. Jak uvedlo na webových stránkách vedení nemocnice, opatření má ochránit hospitalizované pacienty před dalšími komplikacemi, které by zavlečením chřipky mohly vzniknout. Zákaz návštěv platí také ve všech krajských nemocnicích na území Královéhradeckého kraje.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko má další oběť prasečí chřipky

Česko má třetí oběť prasečí chřipky. Stal se jím muž, který zemřel v pátek ve Fakultní nemocnici v Ostravě. Novinkám to potvrdil mluvčí nemocnice Tomáš Oborný.

Výběr článků

Načítám