Hlavní obsah

Tisíce lidí šly z Albertova po trase studentského průvodu

Novinky, ČTK, rei, tr
Praha
Aktualizováno

Na 4500 lidí vyrazilo v úterý odpoledne z Albertova na Národní třídu v pochodu, který připomněl průvod studentů ze 17. listopadu 1989. Cestou přes Vyšehrad a po nábřeží počet účastníků narostl na zhruba 6 000. Naproti jim šli pravicoví extremisté, kteří se střetli s policií. Vzpomínkový průvod vrcholí na Národní třídě koncertem, kde zpívala i Joan Baezová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Průvod u Národního divadla

Článek

Ze vzduchu situaci sledoval i policejní vrtulník. Ve směru od Národního divadla se totiž k průvodu přiblížila skupina asi 150 extremistů, kteří se setkali na nenahlášeném shromáždění. Mezi radikály bylo několik z těch, kteří odpoledne blokovali Národní třídu. [celá zpráva]

Pravičáci, z nichž někteří jsou stoupenci zakázaného Národního odporu, se u Výtoně a v okolí Karlova náměstí střetli s policií. Házeli na ně dýmovnice, dělobuchy i kameny. S průvodem jdoucím z Albertova k Máji se extremisté nestřetli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Politická hesla 

Průvod odstartoval z Albertova za zvuku bubnů. V jeho čele byla konstrukce se dvěma anděly, na níž byly zavěšeny klíče, jeden ze symbolů Sametové revoluce před 20 lety. Následoval trabant jako součást předlistopadového života a model automobilu Veřejné bezpečnosti, který se vezl na střeše obyčejného auta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Někteří účastníci s sebou měli české vlajky či transparenty s hesly proti současnému prezidentovi Václavu Klausovi, proti komunistům nebo proti Evropské unii i na podporu bývalého prezidenta Václava Havla.  

Foto: Jan Handrejch, Právo

Průvod na Národní třídě

Průvod před 17:30 dorazil na Národní třídu, kde spadla symbolická opona a začal ohňostroj.

Akce vyvrcholila velkým koncertem v místech, kde před 20 lety studentskou demonstraci rozehnali policisté. Zahájila ho Joan Baezová písní We Shall Overcome, kterou zpívala i na sobotním koncertě Václava Havla, část také v češtině.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Připomínka historie 

Před dvaceti lety se na 15 000 mladých lidí shromáždilo před budovou Patologického ústavu na Albertově, odkud byl v roce 1939 vypraven pohřební průvod s ostatky Jana Opletala popraveného nacisty.

Pietní průvod měl původně směřovat po historické trase do středu Prahy. Aby však akce mohla být povolena, musel být za cíl určen vyšehradský Slavín a hrob Karla Hynka Máchy. Vstup do centra byl zapovězen.

Foto: Michaela Říhová, Novinky

Tisíce účastníků studentského shromáždění se pak i přes zákaz vydaly směrem do centra Prahy původně zamýšlenou trasou. Mnohatisícový průvod na Václavské náměstí však nedorazil. Byl brutálně rozehnán bezpečnostními jednotkami na Národní třídě.  

Foto: Jan Handrejch, Právo
Foto: Jan Handrejch, Právo

Výročí revoluce si připomněla i jiná města

Vzpomínkové manifestace se konaly i v ostatních městech. Na brněnské Filozofické fakultě Masarykovy univerzity se sešlo na 500 lidí. Studentský vůdce z roku 1989 Roman Švanda označil současnou situaci v zemi za nechutnou žumpu morálního marasmu. Z fakulty pak průvod prošel večer městem a na náměstí Svobody studenti promlouvali již k mohutnějšímu davu, mnoho lidí neslo lampióny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám