Hlavní obsah

V ČR padaly teplotní rekordy, v Budějovicích bylo přes 20 stupňů

Praha
Aktualizováno

Na řadě míst v Česku v úterý padly teplotní rekordy, nejtepleji bylo v Českých Budějovicích, kde teplota krátce po poledni dosáhla 20,4 stupně Celsia. Na dalších místech v jižních Čechách se rtuť teploměrů dostala přes 18 stupňů. V Českých Budějovicích je to podle meteorologa Gustava Sysla nejteplejší 17. listopad od začátku měření v roce 1886.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Doposud bylo v tento den nejtepleji v roce 1926, kdy se teplota vyšplhala na 17,3 stupně Celsia," řekl Gustav Sysel.

Podle meteoroložky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) by teplé počasí mělo vydržet až do neděle. Nezvykle vysoké teploty do Česka přináší teplý vzduch od jihozápadu. Jeho vliv je podle meteorologů nejvíce znát na jihu Čech, kde na osmi z deseti meteorologických stanic padl teplotní rekord.

Kromě Byňova, kde už se teplota blížila ke 20 stupňům, bylo například ve Vráži 18,6 a v Husinci 18,3 stupně Celsia. Příjemně bylo podle údajů ČHMÚ také v západních Čechách, kde padl rekord v sedmi ze 13 stanic a v Klatovech naměřili 18,5 stupně Celsia, zatímco předchozí rekordní teplota zde činila 14,7 stupně Celsia. Rekord padl také na šesti místech ve středních Čechách, teploty zde však byly o něco nižší a pohybovaly se okolo 17 stupňů.

Rekord padl i v pražské Libuši

V Praze se teploty pohybovaly okolo 16 stupňů, teplotní rekord zaznamenalo měřicí zařízení v Praze Libuši, když kolem 18:00 ukázalo 16,8 stupně Celsia, dosavadní maximum z roku 1980 činilo 14,9 stupně. Rekordních 16,6 stupně Celsia bylo naměřeno v Karlově a 15,3 stupně v Ruzyni. V Klementinu, kde se teplota pravidelně měří od roku 1775, zatím rekordních 16,0 stupňů z roku 1840 nepadlo.

Průměrná teplota pro 17. listopad je 4,6 stupně Celsia. Přibližně takové počasí také panovalo při demonstracích před dvaceti lety, kdy navíc foukal studený vítr ze severu, takže na archivních záběrech jsou vidět lidé zabalení do teplých bund a čepic. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám