Hlavní obsah

Klaus: Výročí 17. listopadu 1939 a 1989 jsou propojená

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výročí studentské manifestace při pohřbu Jana Opletala 17. listopadu 1939 a studentského pochodu, který odstartoval sametovou revoluci 17. listopadu 1989, jsou propojena. V projevu u Hlávkovy koleje v Praze to v úterý řekl prezident Václav Klaus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus oznamuje, že podepsal Lisabonskou smlouvu.

Článek

Varoval, že se stále rodí nové zhoubné ideologie, které mají stejné základní charakteristiky, jako měly nacismus a komunismus.

Klaus označil obě výročí za "dva nejdůležitější 17. listopady 20. století". Zdůraznil, že studentský pochod v roce 1989, který smrt Opletala za nacistické okupace připomínal, přímo vedl ke konci komunistického režimu.

Prohlásil také, že jako hlavní poučení ze 17. listopadu 1939 si odnáší vědomí, že se neustále mohou rodit nebezpečné ideologie. Ty prý mohou být méně přímočaře agresivní než nacismus nebo komunismus, spojuje je s nimi ale víra v jedinou spásnou myšlenku a snaha prosadit tuto myšlenku za každou cenu.

Setkání u Hlávkovy koleje je dnes jedinou akcí, která připomíná události roku 1939 za účasti některého z vrcholných politiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám