Hlavní obsah

Komunisté po Listopadu své šance nevyužili, řekl Havel

• Aktualizováno

Podle exprezidenta Václava Havla byla po Listopadu 1989 vůle dát komunistům šanci ukázat modernější tvář. Té šance nevyužili. Chyba se stala později, že jsme se s tím smířili, řekl Havel v pořadu Fakta TV Prima.

Článek

„Všeobecná vůle byla dát komunistům šanci, tak, jak se to stalo ve všech post-komunistických zemích, ukázat modernější tvář, vědomou si existence demokratických poměrů. Té šance nevyužili,“ řekl Havel.

„A stala-li se nějaká chyba, tak se stala později. Tehdy, kdy jsme se smířili s tím, že této šance nevyužili a nechali jsme je existovat jako relikt minulosti. I když tato věc je ještě komplikovanější,“ dodal Havel.

Havel se však zastával komunistické minulosti nově zvoleného eurokomisaře Štefana Füleho. Ten byl za minulého režimu aktivní straník a studoval na prestižní diplomatickié škole v Moskvě.

Havel na Primě řekl, že sám studium na této škole zvažoval. O Fülem se vyjádřil jako profesionálovi a řekl, že se mu křivdí. Mnoho možností za minulého režimu nebylo, dodal Havel.

Na otázku, jaké má Havel vůči minulosti výtky, exprezident po několikerém odmítnutí odpovědět řekl, že snad až příliš věřil ekonomům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám