Hlavní obsah

17. listopadu bude o deset stupňů tepleji než před dvaceti lety

Novinky, Luděk Fiala

Výročí pádu komunistického režimu Češi oslaví v příjemnějším počasí, než jaké panovalo v době, kdy před dvaceti lety vycházeli do ulic. Zatímco 17. listopadu 1989 teploty po ránu klesaly až k minus pěti stupňům a přes se pohybovaly nejvýše mezi jedním až pěti stupni, letos bude rtuť teploměru šplhat až k 14 stupňům.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Článek

Po nadprůměrném víkendu bude netypicky teplé počasí pokračovat i během pracovního týdne. Může za to přechod teplé fronty od jihozápadu. Projevovat se bude nadále teplotní inverze, vlivem které bylo například v sobotu naměřeno na Javorníku 17 stupňů. [celá zpráva]

"V současnosti se pohybujeme dva až tři stupně nad průměrem pro toto období," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že vyšší teploty potrvají do konce týdne.

pondělní ráno, kdy se teploty pohybovaly mezi osmi až čtyřmi stupni, naznačilo, že mrazy se zatím nechystají. I odpoledne bude příjemně, teploty vystoupí na osm až 12 stupňů. "Bude ale převážně zataženo a postupně se od jihozápadu přidá i déšť," řekl Honsová.

Úterní ranní teploty budou ještě o stupeň vyšší než v pondělí, a to mezi devíti až pěti stupni. Přes den bude polojasno až oblačno, teploty mezi 10 až 14 stupni, tedy zhruba o deset stupňů tepleji než 17. listopadu 1989, kdy bylo polojasno až oblačno a panovala inverze. Odpoledne bude opět oblačnosti od jihozápadu přibývat.

Podobné počasí přijde i ve středu, bude oblačno až polojasno, v nížinách ale pravděpodobně zataženo nízko oblačností. Teploty ráno osm až čtyři, přes den 10 až 14 stupňů.

Od čtvrtka až do konce listopadu sucho

Od čtvrtka do neděle bude převážně polojasno nebo zataženo. "Rána budou mírně chladnější, mezi šesti až dvěma stupni, ale přes den to vypadá až na 13 stupňů, při nízké oblačnosti kolem osmi stupňů," uvedla Honsová.

"Ve čtvrtek se dostaneme do počasí s anticyklonálním charakterem,“ upozornila dále na blížící se období, které bude zcela beze srážek. „Od čtvrtka až do prosince lyžaři nebudou mít na čem lyžovat," řekla Honsová.

Bude většinou polojasno, ale v nížinách zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Budou tak pokračovat dny bez slunečního svitu, kdy se lidé cítí deprimovaní a bez energie.

"Také celý říjen málo svítilo slunce, zaznamenali jsme jen 50 procent normálu slunečního svitu," uvedla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám