Hlavní obsah

Volby by mohly být už v únoru

Právo, Jiří Ovčáček, Lukáš Bek
Praha

ODS a ČSSD se podle informací z politických kuloárů domlouvají na možnosti vyvolat předčasné volby už v únoru 2010. Řádný termín voleb je přitom až koncem května. Podle zjištění Práva by za snahou šéfa ODS Mirka Topolánka a lídra soc. dem. Jiřího Paroubka měla být obava z pádu jejich popularity a stranických preferencí v kontrastu s oblibou premiéra Jana Fischera a nástupem nových politických subjektů TOP 09 a Strany práv občanů expremiéra Miloše Zemana.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Dostal jsem takovou informaci. Dalo se to tušit v situaci, když chtěli poslat Fischera do Bruselu. Obava panuje také z TOP 09 a Zemana. Otázka je, jak by to chtěli provést, když se jim nepodařilo Fischera zbavit. Museli by nejprve shodit Fischerovu vládu, což by oba mohli odskákat u voličů,“ řekl v neděli Právu předseda jedné z menších parlamentních stran, který nechtěl být jmenován.

Šéf ODS Topolánek informaci, že s Paroubkem kují plán na předčasné volby, označil za spekulaci. „Na spekulace nebudu reagovat,“ sdělil Topolánek Právu na dotaz, zda se vedou úvahy, že by ODS a ČSSD vyvolaly volby na počátku roku 2010.

V každém případě by ale realizace takového plánu přinejmenším zkomplikovala život Zemanově straně. Plán totiž počítá s tím, že její ustavující sjezd se uskuteční na jaře příštího roku.

V kuloárech se také již nějaký čas hovoří o obavách Topolánka a Paroubka z toho, že by se premiér Fischer nakonec vydal na politickou dráhu. Předseda vlády ovšem zatím vždy odmítal, že by se do politiky zapojil.

Vyvolat volby by teď bylo jednodušší poté, co parlament schválil v září možnost seberozpuštění Sněmovny, pokud by s tím souhlasily tři pětiny poslanců (nejméně 120 hlasů). K tomu by si ČSSD (71 poslanců) a ODS (78) bohatě vystačily. Otázkou je, zda by k tomu měli jejich poslanci chuť, když už dva termíny předčasných voleb v říjnu a listopadu padly.

Změna volebního systému?

Minulý týden se také spekulovalo o tom, že ODS a ČSSD konzultují možnost změnit volební systém tak, aby se posílily většinové prvky. „Dozvěděl jsem se, že ČSSD a ODS vedou již několik týdnů rozhovory o změně volebního systému na většinový,“ řekl Právu šéf zelených Ondřej Liška.

Občanští i sociální demokraté však tyto informace popřeli. „Zásadně nekomentuji spekulace, zvlášť tohoto typu. Tato spekulace se nicméně nezakládá na pravdě. Je to jako rádio Jerevan,“ sdělil tehdy Právu Topolánek.

Také místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach odmítl, že jeho strana řeší s ODS změnu volebního systému. „Myslím, že pana Lišku popadla zřejmě nějaká chřipka, nedejbože prasečí, a má horečku,“ řekl Škromach Právu.

Na druhou stranu šéf ČSSD Jiří Paroubek na Facebooku veřejně popsal, jak jednal s Liškou o možné změně volebního systému. Uvedl například, že Liška chtěl záruky, aby nebyly poškozeny menší strany s tím, že výměnou by zelení podpořili Vladimíra Špidlu na místo eurokomisaře.

Šéf ODS: Velkou koalici v tuto chvíli vylučuji

Zpráv o utajovaných konzultacích Paroubka s Topolánkem se poté, co se dohodli na eurokomisaři Štefanu Fülem, objevilo už tolik, že to opět vede k otázce: nechystají se na velkou koalici?

Topolánek k tomu minulý týden řekl: „To je laciná zkratka, na kterou já v žádném případě nepřistupuji. Speciálně v zahraniční politice a v některých atributech demokratického státu, institucí, se musí strany, které jsou demokratické, shodnout bez ohledu na to, jestli spolu soupeří o daně nebo o výši zdravotních poplatků. Já jakýkoli velkokoaliční koncept v této chvíli vylučuji, nepřeji si ho ani po volbách.“

Reklama

Výběr článků

Načítám