Hlavní obsah

Víkend byl nadprůměrně teplý, bylo až 17 stupňů

Praha

O víkendu bylo příjemné slunečné počasí a nadprůměrně vysoké teploty, které atakovaly dokonce hranici 17 stupňů Celsia. Žádné teplotní rekordy ale o víkendu nepadly. Sdělila to v neděli meteoroložka z Českého hydrometeorologického ústavu. "Průměrné teploty se skutečně vymykají normálu," uvedla.

Článek

V sobotu se denní teploty pohybovaly v průměru do 13 stupňů. Na některých místech, především na Moravě, ale meteorologové naměřili ještě o několik stupňů více.

"Morava má méně oblačnosti, takže tam panují vyšší teploty," vysvětlila meteoroložka. Na Javorníku a na Lučině se vyšplhala rtuť teploměru na 17 stupňů, v Opavě bylo až 15 stupňů. Nezvyklé teplo panovalo ale i na dalších místech, třeba v Hojsově Stráži zaznamenali na meteorologické stanici ve výšce 860 metrů nad mořem až 15,6 stupně.

Také v neděli se pohybovaly teploty vysoko nad průměrem. V Praze bylo odpoledne kolem 13 stupňů, na Moravě, třeba v Brodu nad Dyjí, dokonce 14,4 stupně.

V Klementinu, kde se teplota pravidelně měří od roku 1775, v sobotu meteorologové zaznamenali 11,4 stupně. Průměr teplot pro 14. listopad je přitom na této stanici 4,3 stupně. K překonání rekordu z roku 1926 chybělo v sobotu něco málo přes čtyři stupně. V neděli ve 14:00 odečetli v Klementinu dokonce 12,9 stupně, průměrná teplota pro tento den je 4,4 stupně a teplotní rekord z roku 2006 je 16,4 stupně.

V noci na pondělí začne přes Česko od jihozápadu přecházet frontální systém, který přinese oblačnou až zataženou oblohu a později od západu místy i dešťové přeháňky. Po dvou mimořádně teplých dnech se v pondělí rtuť teploměru vyšplhá k 11 stupňům, na horách bude kolem šesti stupňů.

Od úterý se ale teplota opět vyhoupne o něco výš a také obloha se začne vyjasňovat. Předpověď slibuje slunečné nebo alespoň polojasné počasí do konce týdne i o víkendu. Od začátku příštího pracovního týdne se ale obloha opět zatáhne, Česko čeká další ochlazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám