Hlavní obsah

Romové z Vítkova se stěhují, Natálka už přijde do nového

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítkov

Po sedmi měsících nocování ve stísněném prostoru dočasné ubytovny se rodiče dvouleté Natálky, která málem přišla o život při žhářském útoku neonacistů ve Vítkově, konečně stěhují do nového.

Foto: Aleš Honus, Právo

Dům, který si rodiče popálené Natálky koupili díky výtěžku z finanční sbírky, kterou vyhlásilo město Vítkov.

Článek

Během víkendu dokončili nejnutnější rekonstrukci stařičkého domku se dvěma pokoji, který si koupili za půl miliónu díky dobročinné sbírce. A v pondělí v novém domově budou trávit první noc i se svými dětmi.

„Je to skoro hotovo, na další opravy už nejsou peníze. V pondělí už jen přestěhujeme oblečení a pár posledních věcí a přivezeme zbytek nábytku, který nám darovali dobří lidé. Jenom nábytek do dětského pokoje a také postel ještě nemáme, ale nějakou dobu to vydržíme na matracích na zemi,“ řekla Právu maminka popálené Natálky Anna Siváková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Během víkendu rodiče Natálky dokončovali úpravy interiérů a sestavovali nábytek.

Se svým partnerem Pavlem Kudrikem na opravě doposud chátrajícího domku v Budišově nad Budišovkou, který je vzdušnou čárou asi deset kilometrů od vyhořelého domku ve Vítkově, pracovala několik týdnů.

Během posledních dvou dnů už jen za pomocí několika přátel skládali nábytek, dokončovali úpravy koupelny a opravovali vstupní dveře, aby v neděli večer stihli natáhnout koberce. V pondělí do nového domova nastěhují své tři dcery. Tu čtvrtou, nejmladší, si domů přivezou z nemocnice koncem listopadu.

Zkusí první krůčky

Pokaždé, když Anna Siváková promluví o své Natálce, její tmavé oči se zalesknou. „V úterý jedu za Natálkou do nemocnice a měli by ji konečně přeřadit na normální pokoj. Pojedu za ní a budu jí učit chodit. Zatím to ještě nezkoušela, jenom sedí, ale příští týden s ní zkusím dělat první kroky,“ říká maminka.

„Asi za dva týdny by ji mohli lékaři pustit domů, možná nejpozději začátkem prosince. Na Vánoce už určitě budeme všichni spolu,“ uvedla matka.

„Já jsem celou dobu chtěla zůstat ve Vítkově. Ale kdykoliv jsme si tam vyhlédli volný byt nebo domek, dali nám sousedé najevo, že nás tam nechtějí a psali stížnosti na radnici. Tady v Budišově se k nám lidé chovají jinak. Když jdou sousedé kolem, zastaví se i na kus řeči a jsou na nás příjemní. Věřím, že bychom tady mohli být i s dcerami spokojení,“ řekla Siváková.

Jen s docházkou do základní školy to nebude jednoduché, protože tři starší dcery nechtějí školu změnit.

„Ani za nic nechtějí do školy v Budišově, protože ve Vítkově to mají rády. Mají tam dobré známky a také mají rády svou paní učitelku. A tak se nic nedá dělat, budou muset do Vítkova dojíždět autobusem. Naštěstí to není moc daleko,“ dodala Natálčina maminka.

Nikdy neodpustím, tvrdí Siváková 

Na domek romské rodiny ve Vítkově zaútočili žháři letos v dubnu. Důvodem byla rasová nenávist. Do oken vhodili tři zápalné láhve. Policie z útoku obvinila čtyři mladíky, kteří se hlásí k neonacismu a ve svých domovech dokonce shromažďovali nacistické relikvie včetně vlajky s hákovým křížem.

Tři z nich se k činu přiznali, jeden dokonce – nejspíš na radu advokáta - poslal rodičům Natálky z vazby omluvný dopis. „V tom dopise mě prosí o odpuštění a omlouvá se. Já ale odpustit nedokážu v žádném příápadě. Vždyť Natálka bude do konce života poznamenaná,“ sdělila Siváková.

Dodala, že by ráda našla sílu, aby mohla sledovat až do konce soudní líčení se čtyřmi obviněnými. Proces se bude konat zřejmě začátkem příštího roku. „Přeji jim jediné – aby dostali ten nejtěžší trest doživotí. Nic jiného si tito lidé nezaslouží,“ dodala Siváková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám