Hlavní obsah

Janotovi někdo posílal kvůli úspornému balíčku poštou kulky

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Eduard Janota měl podle zjištění Práva přidělenou ochranku kvůli výhrůžkám souvisejícím s jeho úsporným balíčkem. Ten na přelomu září a října prošel Sněmovnou i Senátem a má snížit hrozící deficit rozpočtu z 230 na 163 miliard korun. Kdosi neznámý mu dokonce posílal v dopisech kulky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Eduard Janota

Článek

Případ vyšetřuje kriminální policie. Janotu doprovázeli bodyguardi od poloviny října. Jak Právu potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje, ochranka u ministra dnes končí. „Už k tomu není důvod, aby ji měl,“ řekl v pátek jeden z nich.

„Byly to výhrůžky, které policie vyhodnotila natolik závažnými, že mu byla přidělena ochranná služba ústavních činitelů. Tu měl pak několik týdnů,“ řekl v pátek Právu ministrův mluvčí Ondřej Jakob.

Informovaný zdroj Práva však celou věc vysvětlil jasně. „(Janota) Dostával anonymy a chodily i nějaké obálky s kulkami. Souviselo to s úsporným balíčkem, který navrhl, ale bylo toho víc,“ uvedl zdroj.

K důvodům udělení ochranky se nechtěl příliš vyjadřovat šéf policejní ochranné služby Lubomír Kvíčala. „Pan ministr ochranku dostal v době asi před měsícem, kdy byly nějaké náznaky jeho ohrožení. Šetří to kriminální policie a ti nám pouze sdělili, že tam je nějaké nebezpečí,“ podotkl Kvíčala.

Mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká potvrdila, že prvotní impuls vzešel od jejích kolegů, čeho se ale týkal, to nekomentovala.

Důvody přidělení ochranky Janotovi přitom byly celou dobu nejasné. Spekulovalo se o tom, že souvisejí s děním kolem loterijního kolosu Sazka. V té době Janota řešil i špatnou hospodářskou situaci Českých aerolinií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám